Különbség vitamin és vitamin között
- Dátum: 2014.03.23., 17:52
- C-vitamin, étrend-kiegészítő, hatóanyag-tartalom, vitamin
A megelőzés, és a gyógyítás témáinál is egyre jobban hangsúlyozzák a szakemberek a megfelelő vitaminok, étrend-kiegészítők fogyasztását. Erre reagálásképpen persze hatalmas nagy kínálat jelent meg a piacon mindenféle vitamin tekintetében. Ugyanakkor hatalmas eltérés lehet a termékek között, például a hasznos összetevők mennyiségében.
A vitaminok között a C-vitamin fontosságát hangsúlyozzák leginkább manapság. Egyes vélemények szerint megelőzésképpen vagy például egy megfázás alkalmával érdemes nagydózisban szedni a C-vitamint, mivel általa immunrendszerünk védekező hatásmechanizmusa jelentősen fokozódik, így gyógyszer helyett vitaminnal is úrrá lehetünk enyhébb, megfázásos betegségeken. Ez azonban erősen vitatott kérdés, mivel ugyan ártani semmiképpen nem árt a C-vitamin nagydózisú fogyasztása, ugyanakkor azt sem bizonyított, hogy pontosan milyen fokú védelmet tud biztosítani.
A C-vitaminnal kapcsolatban tehát gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyi az optimális napi beviteli mennyiség belőle. Önmagában az aszkorbinsav ugyanis egy nagyon gyorsan felszívódó vegyület, szervezetünk nem raktározza el, a felesleg vizelet útján távozik. Azonban a C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők ma már tartalmaznak olyan segédanyagokat, amelyek késleltetik, vagyis optimalizálják a felszívódási folyamatot, így a vitamin koncentrációja a vérben fokozatos, és folyamatos lesz. Ezért tapasztalhatjuk, hogy bár önmagában az aszkorbinsav egy egyszerű, olcsó vegyület, mégis a C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők nagyon drágák is lehetnek.

A vitaminok szerepe, és a megfelelő étrend-kiegészítők kiválasztása a terhesség ideje alatt különösen fontos kérdés. A baba-mama vitaminokkal már korábban külön cikkben foglalkoztunk, most csak néhány megjegyzés erejéig térünk ki rá. Fontos hangsúlyozni, hogy a várandóság ideje alatt megnő a szervezet vitamin szükséglete, a szakértők ilyenkor különösen a folsavfogyasztásra hívják fel a figyelmet, főleg mert hazánkban eleve folsavhiányos a táplálkozás. Ezen kívül fontos még a kalciumpótlás, ugyanakkor a túl sok A-vitamin fogyasztása terhesség ideje alatt nem javasolt.
Összességében a gyógyszerészek a több vitamint is megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend-kiegészítőket ajánlják. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk tájékozódni és választani, néhány alapfogalommal nem árt tisztában lennünk. Először is a készítményben megtalálható vitaminok és ásványi anyagok listája nem azonos az összetevők listájával, így az édesítőszerek, a cukor vagy az állományjavítók itt nincsenek feltüntetve. Az „RDA” a javasolt napi bevitelt jelenti, melyet minimum 15%-ban tartalmaznia kell egy terméknek ahhoz, hogy az adott összetevőt fel lehessen tüntetni a csomagoláson. Ez alapján persze még mindig többszörös különbség lehet egy-egy étrend-kiegészítő hatóanyag-tartalma között.
Fotó:
pixabay.com
A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is
A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.
Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban
Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget
Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.
A nőgyógyászati rákszűrés fontossága
Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.
Mi az a hisztaminintolerancia?
A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.