Menü

Miért ne igyunk egyszerre sokat?

A rövid idő alatt történő nagymértékű alkoholfogyasztás nemcsak rövid, hanem hosszútávon is káros. A másnaposság a kisebbik baj.

A fiatalok átlag bulizási szokásainak megfelelő életstílus rendszeres ivászatot „ír elő”. Tisztelet a kivételnek, de a huszonévesek nagy része egy-egy parti alkalmával nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt, ami nemcsak a másnaposság szempontjából kellemetlen, hanem hosszútávú negatív következményei is lehetnek.

Rengetegen vannak, akik nem rendszeres alkoholfogyasztók, például hét közben nem vesznek semmit magukhoz, hétvégente viszont „bepótolják” ezt, azaz egyszerre isznak sokat. Egész hétre elosztva ez a mennyiség nem lenne egészségtelen, de ilyen rövid idő alatt nem túl szerencsés leküldeni a torkon ennyi italt.

Kutatások bizonyítják, hogy agyi képességeink jelentősen megsínylik ezt a fajta életmódot. A problémák nem azonnal jelentkeznek, viszont idősebb korban kamatostul megfizethetjük a felelőtlenség árát. Rengeteg betegség kialakulásának a kockázatát növelhetjük.

A szakemberek azért ajánlják inkább a fokozatos alkoholfogyasztást, mert mértékkel még egészségünkért is tehetünk. Ugyanakkor természetesen itt is akadnak szabályok és határok, ide tartozik a pihenőnap, ami arra szolgál, hogy szervezetünket tehermentesítsük, májunkat pihentessük. A függőség kialakulásának megakadályozása szintén alapvető feladat.

Fotó:
pixabay.com

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!