Menü

Szívvédő táplálékaink

Szívünk védelme ma az egyik legfontosabb tevékenység, amelyet az egészséges életmód, táplálkozás keretein belül tehetünk magunkért. Lássuk mivel és hogyan!

A legbanálisabb, mindenki által ismert szívvédő „szer” a vörösbor. A vörösbor csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, azt viszont már kevesebben tudják, hogy a sörnek is van hasonló hatása. A sörfogyasztás mérsékli a káros koleszterin szintjén, emellett antioxidáns tartalma is jelentős. Persze a jótékony tulajdonságok mindkét alkohol ital esetében csak mértékkel fogyasztva érvényesek.

A cseresznye az antocianinok révén bír szívvédő hatással, míg a csipkebogyó elsősorban magas C-vitamin tartalma miatt nagyon hasznos. A C-vitamin segíti a vérnyomás szabályozását, erősíti az érfalakat.

A halak az omega-3 zsírsavak miatt népszerűek e tekintetben, a szárnyas húsok pedig a B6-vitamin okán kerülnek be a szívbarát táplálkozás alapvető élelmiszerei közé.

A paradicsomot bizonyos vizsgálatok érelmeszesedés gátlónak tekintik, s így kiemelten ajánlják a fogyasztását. A babot koleszterincsökkentő tulajdonsága miatt mondták ki kívánatos tápláléknak.

A rostdús alma, valamint a flavonoidokban gazdag szőlő szintén szívvédő, utóbbi a vérrögök képződésének a kockázatát is csökkentheti.

Ott van még az olívaolaj, amely kiemelten ajánlott és a fokhagyma, amelynek allin-tartalma révén számos pozitív hatása van szervezetünkre.

Fotó:
pixabay.com

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

Kevés folyadék hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 75 százalékát víz alkotja. Ez az életkor függvényében változhat, és szerveink is eltérő mértékben tartalmazzák az éltető nedűt. A tüdő 90%-a víz, az izmok 75%-a, az agy pedig 85%-ban tartalmazza azt.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Lassú fogyás okai

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.