Menü

Kell e tartózkodniuk a kismamáknak a sós ételektől?

A magas vérnyomás igen kedvezőtlen hatással lehet egy várandós kismamára, növeli a szívinfarktus, illetve különböző pajzsmirigy megbetegedések kockázatát, ráadásul a magzat fejlődését is negatív irányba befolyásolhatja.

Ezért figyelmeztetik mindig a kismamákat a helyes táplálkozásra, és többek között óvva intik őket a túlzott sófogyasztástól, mivel az köztudottan növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A legújabb vizsgálatok azonban arról a felfedezésről tesznek tanúságot, mely szerint a terhes nők esetében a bőséges sófogyasztás nem hogy növeli, hanem pont ellenkezőleg, csökkenti a vérnyomást.

Az aldoszteron nevű hormon a terhesség alatt jelentősen emelkedik, melynek funkciója, hogy sót tartson vissza a szervezetben. Ez azért fontos, hogy a magzat számára kellő táplálék álljon rendelkezésre. Az említett hormonhatás következtében, a kismamák többsége kifejezetten kívánja a sós ételeket.

Ezt a jelenséget svájci kutatók is vizsgálták, és kimutatták, hogy a várandós nők szervezete másképp reagál a fokozott sóbevitelre, mint a nem terhes nőké. A várandós nőknél ugyanis a sóbevitel növelése megemelte az aldoszteron szintet, és csökkentette a vérnyomást.

A pontos hatásmechanizmus egyelőre nem ismert, de úgy tűnik, hogy a sóban gazdag étkezés kismamák esetében csökkenti a magas vérnyomás és az azzal kapcsolatos komplikációk kialakulásának veszélyét. 

Fotó:
pixabay.com

Miért vannak a terhességi rosszullétek és mit tehetünk ellene?

A várandósság csodálatos dolog, azonban igencsak megnehezítik a reggeli, esti rosszullétek. Nagyon nehéz elvégezni a napi feladatokat, munkába indulni, gyereket ellátni, ha az ember a rosszullétekkel küszködik. Jó esetben 12-16 hét alatt elmúlnak ezek az émelygések, s addig is lehet enyhíteni a tüneteken.

Edzés vagy tanulás: muszáj választani?

Sajnos manapság sok szülő kényszerül választásra a sport és a tanulás között, s végül általában a tanulás felé billen a mérleg. Mondhatni feláldozzák a szellemi tevékenység oltárán a mozgást. Mert a kettő együtt nehezen megy, vagy egyik a másik rovására…
Valóban így van ez?

Etessük okosra a gyereket!

Minden falat étel, melyet beviszünk szervezetünkbe, hozzáad vagy elvesz testünk működéséből. Ha olyat szeretnénk enni, amely az agy működését segíti, a szellemileg támogat, akkor a következőkből pakoljunk a kosarunkba a boltokban, illetve a tányérunkra otthon.

Tökre pénzkidobás II.

Amikor első gyermekünket várjuk, olyan dolgokat is hajlamosak vagyunk megvásárolni, melyekről később bebizonyosodik, hogy teljesen felesleges volt. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek. „Tökre pénzkidobás” című cikkünk második része következik.

Tökre pénzkidobás I.

Első babánkat vártuk 10 éve, amikor – természetesen túlzásokba esve-, olyan dolgokat is megvásároltunk a férjemmel, amit ma a harmadik fiunkat várva már csak visszafogott nevetéssel teszünk vissza a polcra. Egy baba érkezése nagy üzlet. Ne dőljünk be mindennek.