Menü

Kell e tartózkodniuk a kismamáknak a sós ételektől?

A magas vérnyomás igen kedvezőtlen hatással lehet egy várandós kismamára, növeli a szívinfarktus, illetve különböző pajzsmirigy megbetegedések kockázatát, ráadásul a magzat fejlődését is negatív irányba befolyásolhatja.

Ezért figyelmeztetik mindig a kismamákat a helyes táplálkozásra, és többek között óvva intik őket a túlzott sófogyasztástól, mivel az köztudottan növeli a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A legújabb vizsgálatok azonban arról a felfedezésről tesznek tanúságot, mely szerint a terhes nők esetében a bőséges sófogyasztás nem hogy növeli, hanem pont ellenkezőleg, csökkenti a vérnyomást.

Az aldoszteron nevű hormon a terhesség alatt jelentősen emelkedik, melynek funkciója, hogy sót tartson vissza a szervezetben. Ez azért fontos, hogy a magzat számára kellő táplálék álljon rendelkezésre. Az említett hormonhatás következtében, a kismamák többsége kifejezetten kívánja a sós ételeket.

Ezt a jelenséget svájci kutatók is vizsgálták, és kimutatták, hogy a várandós nők szervezete másképp reagál a fokozott sóbevitelre, mint a nem terhes nőké. A várandós nőknél ugyanis a sóbevitel növelése megemelte az aldoszteron szintet, és csökkentette a vérnyomást.

A pontos hatásmechanizmus egyelőre nem ismert, de úgy tűnik, hogy a sóban gazdag étkezés kismamák esetében csökkenti a magas vérnyomás és az azzal kapcsolatos komplikációk kialakulásának veszélyét. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan fejlesszük a gyermekünk finommotorikai képességét?

Kicsit aggodalomra ad okot, ha azt halljuk a szakembertől, hogy „fejleszteni kell a gyermekünk finommotorikai képességét”, hiszen első hallásra valami bonyolult tevékenységnek tűnhet. Pedig nem az!

Mennyit hízhatok terhesség alatt?

Dunát lehetne rekeszteni a témával, hiszen bármennyi írás és tanács született a terhességi hízásról, sok várandós nő állandó gondolata, hogy vajon mennyi az annyi. Természetesen nincs rá szabály, mert nem egyforma súllyal kezdjük a babavárást, azonban van némi támpont, hogy tudjunk kalkulálni.

A magzati diagnosztika fejlődése – a katonai eszközöktől egy egyszerű vérvételig

A magzati diagnosztika az utóbbi néhány évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. Míg hatvan évvel ezelőtt az is nagy eredménynek számított, hogy meg tudták állapítani a magzat anyaméhen belüli elhelyezkedését és kiszűrték az esetleges súlyos rendellenességeket, ma már az anyai vérből genetikai vizsgálatot végeznek, és akár az első trimeszter közepén megtudhatjuk, hogy a baba kisfiú vagy kislány.

Igen, a harmadik is fiú…

Azt hiszem a terhesség várandósság (írjuk ezt a szebb szót) mindenképpen egy csodálatos másállapot, s ha szerény számításaim szerint kifelejtem a vele járó néhány kellemetlenséget, tényleg egy áldott időszak. Mert igen, az! A kellemetlenségek alatt pedig nemcsak hormonális, testi és hangulati változásokat értek, hanem néhány embert is.

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.