Menü

Milyen a jó szemcsepp?

Míg korábban főként az idősebbeknél jelentkezett a szemszárasság, addig manapság, többek között a fokozott monitor használat miatt a fiatalok körében is gyakori panasz.

A könny élettani szerepe nagyon fontos és összetett, feladata főként az, hogy a szemfelszínt folyamatosan nedvesen tartsa, és a szemrésbe kerülő idegen anyagok eltávolítsa.

A szemszárasság leggyakoribb tünete a szúró, égető érzés, de okozhat fényérzékenységet is. Ha a könnytermelés mennyisége vagy minősége nem megfelelő, akkor a szemfelszín sejtjei kiszáradnak és elhalnak, ez okozza a kellemetlen panaszokat, és a szem kipirosodását.

Legfőképpen a szem pihentetését javasolják ilyenkor a szakemberek, de bizonyos készítményekkel a szemszárasság kezelhető, a panaszok megszüntethetőek. Nem mindegy azonban, hogy milyen szemcseppet választunk a száraz szem tüneteinek enyhítésére.

Előnyös az a szemcsepp, aminek fő összetevője a hialuronát, amely egyébként a szem és a könny nélkülözhetetlen alkotóeleme. Kimagasló vízmegkötő tulajdonsága révén tartós védőréteget képez a szem felszínén, és megóvja a szemet a kiszáradástól.

Fontos, hogy olyan szemcseppet használjunk, amely nem tartalmaz tartósítószert, megfelelően képes hidratálni a szemet, vagyis védi, síkosítja a szemfelszínt és hatékonyan csökkenti a könny párolgását. Az is előnyös lehet, ha a szemcsepp tartalmaz cinket, mivel így gyulladáscsökkentő hatással is bír, mely szintén enyhíti a szemszárasság tüneteit.

Fotó:
pixabay.com

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.