Sonkát, csokit, tojást ellenőriznek
- Dátum: 2014.04.10., 15:55
- csokoládé, ellenőrzés, fogyasztóvédelem, húsvét, sonka, tojás
Ahogyan ebben az időszakban megszokott, a fokozott ellenőrzést tart a húsvéti ünnepek előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Minden évben bebizonyosodik, van miért.
Az ellenőrzés számos dologra kiterjed. A felügyelők többek között azt vizsgálják, hogy az ünnepi akciós csomagokban meghirdetett termékek valóban azt, és annyiért tartalmazzák, amennyiért az a hirdetésben szerepel.
A fogyasztók megtévesztésére, megkárosítására alkalmas kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése arra is kiterjed, hogy a hatóság ellenőrzi, a pénztárnál helyesen számítják-e fel az árat. Úgy értékesítik a terméket, ahogyan az a címkén, vagy a polcon szerepel.

A fogyasztók megtévesztése gyakori, különböző szabálytalanságokkal minden évben találkoznak az NFH munkatársai. Többször fordult elő például az, hogy az akciós, kedvezményes csomagban hirdetett termékek egyenként megvásárolva olcsóbbak voltak.
A lejárt minőségű áruk szintén a hatóság célpontjában szerepelnek, ahogyan az is, hogy az adott termék megfeleljen minden előírásnak. Például az étcsokoládénak minimum 35 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj, és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A tejcsokoládénál legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia az adott terméknek. Ami a sonkákat illeti, szintén több szabálynak kell megfelelni. Ha nem sertésről van szó, meg kell határozni az állatot és a testtájt is, valamint utalni kell az elkészítés és a hőkezelés módjára is. Nyers sonka esetében fel kell tüntetni azt, hogy a termék nyersen, főzve, vagy sütve fogyasztható.
A tojásoknál két éve lépett életbe az a rendelet, miszerint a darabár mellett a kilónkénti árat is fel kell tüntetni.
Fotó:
pixabay.com
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
A szemszárazság kialakulása, tünetei és kezelése
A vörös és viszkető szem ma már nem csupán az idősebb korosztály problémája. Egyre több fiatal is szenved tőle, különösen azok, akik napjuk túlnyomó többségét képernyő előtt töltik. A modern életvitel, a mesterséges fények és a légkondicionált környezet mind hozzájárulnak ahhoz, hogy látószervünk természetes védelmi rendszere – a könnyfilm – felboruljon.
A felfázás: amikor a hideg nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is
A felfázás, más néven húgyúti fertőzés, az egyik leggyakoribb, kellemetlen panasz, amely főként nőknél fordul elő, de férfiakat sem kímél. Bár a neve alapján úgy tűnhet, hogy a hideg az egyetlen kiváltó oka, valójában a fertőzést legtöbbször baktériumok – főként az Escherichia coli – okozzák, amelyek a húgycsőbe jutva gyulladást váltanak ki.
Illóolajok varázsa az arc- és hajápolásban
Az illóolajok évezredek óta fontos szerepet töltenek be a szépségápolásban, legyen szó bőr- vagy hajápolásról. Természetes összetevőik révén nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem számos jótékony hatással bírnak a bőr és a haj egészségére is.
Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget
Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.