Sonkát, csokit, tojást ellenőriznek
- Dátum: 2014.04.10., 15:55
- csokoládé, ellenőrzés, fogyasztóvédelem, húsvét, sonka, tojás
Ahogyan ebben az időszakban megszokott, a fokozott ellenőrzést tart a húsvéti ünnepek előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH). Minden évben bebizonyosodik, van miért.
Az ellenőrzés számos dologra kiterjed. A felügyelők többek között azt vizsgálják, hogy az ünnepi akciós csomagokban meghirdetett termékek valóban azt, és annyiért tartalmazzák, amennyiért az a hirdetésben szerepel.
A fogyasztók megtévesztésére, megkárosítására alkalmas kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése arra is kiterjed, hogy a hatóság ellenőrzi, a pénztárnál helyesen számítják-e fel az árat. Úgy értékesítik a terméket, ahogyan az a címkén, vagy a polcon szerepel.

A fogyasztók megtévesztése gyakori, különböző szabálytalanságokkal minden évben találkoznak az NFH munkatársai. Többször fordult elő például az, hogy az akciós, kedvezményes csomagban hirdetett termékek egyenként megvásárolva olcsóbbak voltak.
A lejárt minőségű áruk szintén a hatóság célpontjában szerepelnek, ahogyan az is, hogy az adott termék megfeleljen minden előírásnak. Például az étcsokoládénak minimum 35 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj, és legalább 14 százalék a zsírmentes kakaó szárazanyag. A tejcsokoládénál legalább 25 százalék összes kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia az adott terméknek. Ami a sonkákat illeti, szintén több szabálynak kell megfelelni. Ha nem sertésről van szó, meg kell határozni az állatot és a testtájt is, valamint utalni kell az elkészítés és a hőkezelés módjára is. Nyers sonka esetében fel kell tüntetni azt, hogy a termék nyersen, főzve, vagy sütve fogyasztható.
A tojásoknál két éve lépett életbe az a rendelet, miszerint a darabár mellett a kilónkénti árat is fel kell tüntetni.
Fotó:
pixabay.com
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.