Varázsos illatú rozmaring
- Dátum: 2014.04.13., 21:09
- rozmaring, rozmaring gyógyhatása, rozmaring hatása, rozmaring ültetése
Nagyon kedvelt fűszernövény, főleg a mediterrán konyhában népszerű, azonban csodás gyógyhatásai miatt az ősi, magyar gyógyításban is jelentős szerephez jutott a rozmaring.
A Földközi-tenger partvidékén egyes helyeken vadon is bőséggel terem, de az itthoni mérsékelt klímában csak palántával érhetünk el sikert. A rozmaring, elegendő napsütéssel és locsolással, akár két méter magasra is megnőhet. Ha eddig még nem ültettünk, akkor itt az utolsó lehetőség arra, hogy helyet keressünk neki a konyhakertünkben. Májusban apró, kékes virágokat hoz, ezután érdemes begyűjteni a friss hajtásokról a kis ágakat. Sötét, száraz helyen tároljuk, amíg ki nem szárad és ezután bátran használhatjuk a konyhában.
Az ókorban is csodás gyógyerejéről volt híres a rozmaring, akkoriban elsősorban a memória, az emlékezet javítására, frissítésére használták, de például beszédhibák, vagy az önkifejezés segítése érdekében is ajánlották és használták ezt a fűszert.

A magyar népgyógyászat, de a néphagyomány is rendszeresen nyúlt a rozmaringhoz. Úgy tartották, a hűség egyik jelképe, de rémálmok ellen is friss rozmaringot ajánlottak a javas asszonyok.
A XVII., XVIII. századtól kezdve a magyar kiskertekben is nagy számban jelent meg, és ebben az időszakban készítették el a köszvényes betegségek ellen a rozmaringos vizet is. Ez a készítmény egyébként a pikkelysömör és az ekcéma ellen is igen hatékony volt.
Láthatjuk tehát, hogy a különböző bőrproblémák egyik hatékony gyógyszere, épp ezért a kozmetika ipar is felfedezte magának, különböző krémek, pakolások, fürdő esszenciák kedvelt összetevője. Önmagában egyébként segíti a sebgyógyulást, vagy az égett bőr hegesedését, bevethető ráncok, vagy pattanások ellen is gyulladáscsökkentő hatása miatt. Erős antioxidáns és antibakteriális hatású, az emésztési problémák kitűnően orvosolhatók vele. Étvágygerjesztő, de ha túlettük magunkat, akkor is segít. Az epebántalmak jelentkezésekor feltétlenül igyunk rendszeresen a teájából, ami vizelet- és szélhajtó hatású is.
Szólnunk kell még arról, hogy serkenti a vérkeringést, erősíti az idegeket, oldja a feszültséget és tisztítja a légutakat.
A teája nagyon egyszerűen elkészíthető: egy teáskanálnyi rozmaringot forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, azután fogyaszthatjuk egészségünkre.
Fotó:
pixabay.com
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.