Menü

Varázsos illatú rozmaring

Nagyon kedvelt fűszernövény, főleg a mediterrán konyhában népszerű, azonban csodás gyógyhatásai miatt az ősi, magyar gyógyításban is jelentős szerephez jutott a rozmaring.

A Földközi-tenger partvidékén egyes helyeken vadon is bőséggel terem, de az itthoni mérsékelt klímában csak palántával érhetünk el sikert. A rozmaring, elegendő napsütéssel és locsolással, akár két méter magasra is megnőhet. Ha eddig még nem ültettünk, akkor itt az utolsó lehetőség arra, hogy helyet keressünk neki a konyhakertünkben. Májusban apró, kékes virágokat hoz, ezután érdemes begyűjteni a friss hajtásokról a kis ágakat. Sötét, száraz helyen tároljuk, amíg ki nem szárad és ezután bátran használhatjuk a konyhában.

Az ókorban is csodás gyógyerejéről volt híres a rozmaring, akkoriban elsősorban a memória, az emlékezet javítására, frissítésére használták, de például beszédhibák, vagy az önkifejezés segítése érdekében is ajánlották és használták ezt a fűszert.

A magyar népgyógyászat, de a néphagyomány is rendszeresen nyúlt a rozmaringhoz. Úgy tartották, a hűség egyik jelképe, de rémálmok ellen is friss rozmaringot ajánlottak a javas asszonyok.

A XVII., XVIII. századtól kezdve a magyar kiskertekben is nagy számban jelent meg, és ebben az időszakban készítették el a köszvényes betegségek ellen a rozmaringos vizet is. Ez a készítmény egyébként a pikkelysömör és az ekcéma ellen is igen hatékony volt.

Láthatjuk tehát, hogy a különböző bőrproblémák egyik hatékony gyógyszere, épp ezért a kozmetika ipar is felfedezte magának, különböző krémek, pakolások, fürdő esszenciák kedvelt összetevője. Önmagában egyébként segíti a sebgyógyulást, vagy az égett bőr hegesedését, bevethető ráncok, vagy pattanások ellen is gyulladáscsökkentő hatása miatt. Erős antioxidáns és antibakteriális hatású, az emésztési problémák kitűnően orvosolhatók vele. Étvágygerjesztő, de ha túlettük magunkat, akkor is segít. Az epebántalmak jelentkezésekor feltétlenül igyunk rendszeresen a teájából, ami vizelet- és szélhajtó hatású is.

Szólnunk kell még arról, hogy serkenti a vérkeringést, erősíti az idegeket, oldja a feszültséget és tisztítja a légutakat.

A teája nagyon egyszerűen elkészíthető: egy teáskanálnyi rozmaringot forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, azután fogyaszthatjuk egészségünkre.

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.