Olasz ízek itthonra
- Dátum: 2014.05.29., 12:27
- bazsalikom, fokhagyma, olasz konyha, olivaolaj, paradicsom, paradicsomlé, piknik
Manapság már a legtöbb konyha recepttárában megtalálhatóak az olasz ételek. Spagettit, vagy pizzát készíteni egyszerű, mégis vágyakozunk az „igazi olasz ízek” után. Vajon mi a titkuk? Kezdetnek 3+1 olyan tippet mutatunk be, amelyekkel konyhánkba varázsolhatjuk a mediterrán vidékek zamatát.
1. Lila bazsalikommal könnyű
Köztudott, hogy teljesen más íze lesz ételeinknek, ha szárított fűszerek helyett frisset használunk. Sokkal intenzívebb ízvilágot eredményez, ha főzés előtt a növényről leszakított és felaprított levelekkel fűszerezünk. A klasszikus domború levelű zöld bazsalikom azonban kényes, így helyette keressük az ellenállóbb lila bazsalikomot. Ez a fajta gyorsabban nő és könnyen szaporítható. Csak figyeljünk arra, hogy a virágait lecsipkedjük, mert akkor már csak a virágzat fejlődik a növény helyett. Valamint ha nincs kertünk, akkor ne kényszerítsük dizájnos apró cserépbe, hanem ültessük nagyobb edénybe, ahol fejlődni tud. Ha néhány ágat lecsippentünk, és vázába tesszük, akkor a konyhánk kedves díszévé válik, ahonnan bármikor csippenthetünk néhány levélkét. Tegyük aprítva a reggelihez szánt paradicsomra, isteni!
2. Kiváló szószalap a házi fűszeres paradicsomlé
Az egészséges táplálkozás kedvelői kerülik a boltokban kapható kész bolognai szószok, vagy poralapok használatát az ízfokozók és a cukor miatt. Házilag finomabbat készíthetünk, ha a saját paradicsomlét használunk alapanyagként, amit nemcsak a cukrozott formájában érdemes eltenni. Befőzéskor cukor helyett fűszereket keverjünk hozzá, a tetejére pedig lezárás előtt öntsünk olivaolajat, ami jól tartósítja majd a fűszeres paradicsomlét.
3. Olivaolajos fokhagyma
A fokhagyma nemcsak a magyar, hanem az olasz konyha fontos alapanyaga, ez az egyik találkozási pontunk. Készítsünk olivaolajos fokhagymát, így intenzívebb ízben lehet részünk. Fokhagymanyomóval 5 fej fokhagyma gerezdjeit passzírozzuk össze, tegyük egy kis üvegbe, és öntsünk rá annyi jó minőségű extra szűz olivaolajat, hogy az összenyomott fokhagymát jól ellepje. Ezzel ízesítsük a már elkészült ételeinket. A bazsalikom mellett ez is tökéletes friss paradicsomra téve.
+ 1. Napfényes ízek
Itt a jó idő, reggelinél üljünk ki a teraszra, vagy a kertbe, ha pedig társasházban lakunk, akkor menjünk piknikezni hétvégén. A napsütésben ugyanis minden étel ízét intenzívebbnek érezzük, és az evés még nagyobb örömforrást jelent. Ebben nincs semmi meglepő, de a hétköznapi rohanásban mégis sokszor elfelejtjük, hogy a legalapvetőbb tevékenységeinket is élvezhetőbbé tehetjük.
Fotó:
pixabay.com
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.