Menü

Olasz ízek itthonra

Manapság már a legtöbb konyha recepttárában megtalálhatóak az olasz ételek. Spagettit, vagy pizzát készíteni egyszerű, mégis vágyakozunk az „igazi olasz ízek” után. Vajon mi a titkuk? Kezdetnek 3+1 olyan tippet mutatunk be, amelyekkel konyhánkba varázsolhatjuk a mediterrán vidékek zamatát.

1. Lila bazsalikommal könnyű

Köztudott, hogy teljesen más íze lesz ételeinknek, ha szárított fűszerek helyett frisset használunk. Sokkal intenzívebb ízvilágot eredményez, ha főzés előtt a növényről leszakított és felaprított levelekkel fűszerezünk. A klasszikus domború levelű zöld bazsalikom azonban kényes, így helyette keressük az ellenállóbb lila bazsalikomot. Ez a fajta gyorsabban nő és könnyen szaporítható. Csak figyeljünk arra, hogy a virágait lecsipkedjük, mert akkor már csak a virágzat fejlődik a növény helyett. Valamint ha nincs kertünk, akkor ne kényszerítsük dizájnos apró cserépbe, hanem ültessük nagyobb edénybe, ahol fejlődni tud. Ha néhány ágat lecsippentünk, és vázába tesszük, akkor a konyhánk kedves díszévé válik, ahonnan bármikor csippenthetünk néhány levélkét. Tegyük aprítva a reggelihez szánt paradicsomra, isteni!

2. Kiváló szószalap a házi fűszeres paradicsomlé

Az egészséges táplálkozás kedvelői kerülik a boltokban kapható kész bolognai szószok, vagy poralapok használatát az ízfokozók és a cukor miatt. Házilag finomabbat készíthetünk, ha a saját paradicsomlét használunk alapanyagként, amit nemcsak a cukrozott formájában érdemes eltenni. Befőzéskor cukor helyett fűszereket keverjünk hozzá, a tetejére pedig lezárás előtt öntsünk olivaolajat, ami jól tartósítja majd a fűszeres paradicsomlét.

3. Olivaolajos fokhagyma

A fokhagyma nemcsak a magyar, hanem az olasz konyha fontos alapanyaga, ez az egyik találkozási pontunk. Készítsünk olivaolajos fokhagymát, így intenzívebb ízben lehet részünk. Fokhagymanyomóval 5 fej fokhagyma gerezdjeit passzírozzuk össze, tegyük egy kis üvegbe, és öntsünk rá annyi jó minőségű extra szűz olivaolajat, hogy az összenyomott fokhagymát jól ellepje. Ezzel ízesítsük a már elkészült ételeinket. A bazsalikom mellett ez is tökéletes friss paradicsomra téve.

+ 1. Napfényes ízek

Itt a jó idő, reggelinél üljünk ki a teraszra, vagy a kertbe, ha pedig társasházban lakunk, akkor menjünk piknikezni hétvégén. A napsütésben ugyanis minden étel ízét intenzívebbnek érezzük, és az evés még nagyobb örömforrást jelent. Ebben nincs semmi meglepő, de a hétköznapi rohanásban mégis sokszor elfelejtjük, hogy a legalapvetőbb tevékenységeinket is élvezhetőbbé tehetjük. 

Fotó:
pixabay.com

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!