Olasz ízek itthonra
- Dátum: 2014.05.29., 12:27
- bazsalikom, fokhagyma, olasz konyha, olivaolaj, paradicsom, paradicsomlé, piknik
Manapság már a legtöbb konyha recepttárában megtalálhatóak az olasz ételek. Spagettit, vagy pizzát készíteni egyszerű, mégis vágyakozunk az „igazi olasz ízek” után. Vajon mi a titkuk? Kezdetnek 3+1 olyan tippet mutatunk be, amelyekkel konyhánkba varázsolhatjuk a mediterrán vidékek zamatát.
1. Lila bazsalikommal könnyű
Köztudott, hogy teljesen más íze lesz ételeinknek, ha szárított fűszerek helyett frisset használunk. Sokkal intenzívebb ízvilágot eredményez, ha főzés előtt a növényről leszakított és felaprított levelekkel fűszerezünk. A klasszikus domború levelű zöld bazsalikom azonban kényes, így helyette keressük az ellenállóbb lila bazsalikomot. Ez a fajta gyorsabban nő és könnyen szaporítható. Csak figyeljünk arra, hogy a virágait lecsipkedjük, mert akkor már csak a virágzat fejlődik a növény helyett. Valamint ha nincs kertünk, akkor ne kényszerítsük dizájnos apró cserépbe, hanem ültessük nagyobb edénybe, ahol fejlődni tud. Ha néhány ágat lecsippentünk, és vázába tesszük, akkor a konyhánk kedves díszévé válik, ahonnan bármikor csippenthetünk néhány levélkét. Tegyük aprítva a reggelihez szánt paradicsomra, isteni!

2. Kiváló szószalap a házi fűszeres paradicsomlé
Az egészséges táplálkozás kedvelői kerülik a boltokban kapható kész bolognai szószok, vagy poralapok használatát az ízfokozók és a cukor miatt. Házilag finomabbat készíthetünk, ha a saját paradicsomlét használunk alapanyagként, amit nemcsak a cukrozott formájában érdemes eltenni. Befőzéskor cukor helyett fűszereket keverjünk hozzá, a tetejére pedig lezárás előtt öntsünk olivaolajat, ami jól tartósítja majd a fűszeres paradicsomlét.
3. Olivaolajos fokhagyma
A fokhagyma nemcsak a magyar, hanem az olasz konyha fontos alapanyaga, ez az egyik találkozási pontunk. Készítsünk olivaolajos fokhagymát, így intenzívebb ízben lehet részünk. Fokhagymanyomóval 5 fej fokhagyma gerezdjeit passzírozzuk össze, tegyük egy kis üvegbe, és öntsünk rá annyi jó minőségű extra szűz olivaolajat, hogy az összenyomott fokhagymát jól ellepje. Ezzel ízesítsük a már elkészült ételeinket. A bazsalikom mellett ez is tökéletes friss paradicsomra téve.
+ 1. Napfényes ízek
Itt a jó idő, reggelinél üljünk ki a teraszra, vagy a kertbe, ha pedig társasházban lakunk, akkor menjünk piknikezni hétvégén. A napsütésben ugyanis minden étel ízét intenzívebbnek érezzük, és az evés még nagyobb örömforrást jelent. Ebben nincs semmi meglepő, de a hétköznapi rohanásban mégis sokszor elfelejtjük, hogy a legalapvetőbb tevékenységeinket is élvezhetőbbé tehetjük.
Fotó:
pixabay.com
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.