Menü

Gyökérsör, az érdekes frissítő ital

Hallott már a gyökérsörről? Nálunk egyelőre ritkaságnak számít ez a különleges ital, amelynek az alkoholmentes formája legalább olyan közkedvelt Amerikában, mint az alkoholos.

A gyökérsör eredetileg különböző fák (pl. babér) gyökeréből, valamint fűszernövényekből készült. Manapság már inkább aromák és édesítőszerek felhasználásával állítják elő. Koncentrátum segítségével otthon is elkészítik a gyökérsört, néha pedig még természetes formájában is kísérleteznek az összeállításával, gyökerek és gyógynövények felhasználásával. A frissítő ital évszázados múltja Amerikából indult az 1800-as évek végén. A színe sötét, vörösesbarna. Azért hasonlítják a sörhöz, mert ezt is szénsavval dúsítják, és a yucca-kivonat révén kapja a habzó formáját.

Leginkább Észak-Amerikában, az Egyesült Királyságban, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön népszerű. Az ízvilága nagyon különböző lehet: léteznek egészen szolid, visszahúzódó ízhatásúak, de vannak olyan merészek is, amelyek utóíze a torokban és az orrban is érezhető. A gyökérsört sokan tévesen azonosnak hiszik a gyömbérsörrel, pedig nem ugyanaz, bár tény, hogy sok vállalat mindkettőt forgalmazza, mivel hasonló fogyasztói típust várhatnak. Való igaz, hogy az általános sörfogyasztók furcsállva fogadhatják az ízét, mivel teljesen más jellegű, mint a gabonából készült sörök.

Hússütéshez ugyanúgy használják a „root beer”-t (ez az eredeti neve), ahogy nálunk is népszerű a sör és hús kombinálása sütés-főzés terén is. Például sertéslapockát főznek gyömbérsörben jó hosszú ideig, és barbecue-szósszal keverve tálalják. A másik, számunkra már tényleg furcsán hangzó recept, hogy a gyökérsört vaníliafagylalttal a tetején tálalják. Ilyen formájában a hölgyek körében is népszerű, főleg a nyári hőség idején desszertként.

Ha szeretnénk kipróbálni az amerikaiak vezetés közben is iható alkoholmentes italát, akkor keressük az érdekes repertoárt felmutató éttermekben, vagy speciális webáruházakban. Mindenképp új ízvilágban lehet részünk!

Fotó:
pixabay.com

Magány az ünnepek alatt: Ne a ChatGPT-vel töltse az ünnepeket

Az ünnepek időszaka sokak számára meghitt, családias hangulatú periódus, másoknak viszont fájón kiélezheti a magány érzését. És igen, bármennyire is cuki társaság tud lenni elsőre egy chatgpt, teljesen jogos a cikk címe: az ünnepek nem arról kell szóljanak, hogy valaki kizárólag egy mesterséges intelligenciával beszélgessen.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.