Menü

Évekkel ezelőtt engedélyezték, mégis illegális- Az abortusztabletta

Az abortusz, vagyis a művi terhesség megszakítás mindig kényes téma, az érvek és ellenérvek szinte vég nélkül ütköztethetőek, nem csoda, hogy a körülötte lévő vita egy-egy újabb hír kapcsán mindig kiéleződik.

Az egyik legújabb hír volt a témában, hogy mostantól kezdve Csehországban is legális az abortusztabletta használata. Az abortusztabletta használata korántsem számít új dolognak a nap alatt, még a 80-as években fejlesztette ki egy francia cég, azóta számos országban alkalmazzák, mint például a szomszédos Ausztriában is.

Az abortusztabletta nem azonos azzal a tablettával, mellyel az együttlét után 72 óráig még megakadályozható a fogantatás, vagyis ami megakadályozza a hímivarsejtek bejutását a petesejtbe. Az abortusztabletta spontán vetélési állapotot vált ki a szervezetben, a fogantatástól számított 35. napig alkalmazható. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már törzskönyvezte a tablettát, de forgalmazását még nem engedélyezték itthon.

A közvélemény kutatások szerint a társadalmi támogatottság meg lenne itthon is a szakemberek szerint is kíméletesebb terhesség megszakítás mód bevezetése, engedélyeztetése mellett, azonban a téma nyilvánvalóan nemcsak orvosi szempontokat érint.

Az orvos szakmai engedély ellenére hazánkban a tabletta forgalmazása és használata továbbra is illegális, ennek tudható be, hogy az elmúlt években felerősödött az úgy nevezett abortuszturizmus a környező országok, például Ausztria felé.

Mivel egyre több országban engedélyezik a terhesség megszakítás ezen módját, hazánkban is fel- fel élénkülő szakmai és társadalmi vitát vált ki a kérdés.

Fotó:
pixabay.com

Csatold be!

Nem okoskodónak akarok tűnni, de nehezen állom meg szó nélkül, mikor a közösségi oldalon azt látom, hogy a gyermekével utazó anyuka kiposztolja a gyermekei fényképét, énekelve, pózolva, mosolyogva – csak épp jól láthatóan a biztonsági öv használata nélkül.

Fáradtság és energiahiány okai és kezelése természetes módszerekkel

Mai felpörgött és rohanó világunkban gyakran érezzük azt, hogy fáradtak és kimerültek vagyunk. Az energia és a motiváció hiánya gyakran nem csak kimerültséget és kiégést okoz, hanem komolyabb fizikai tünetekkel vagy akár betegségekkel is járhat.

A stressz nemcsak negatív hatással jár

A stresszről a legtöbb embernek egyből valami negatív dolog jut az eszébe, és ez valahol érthető is. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy a stressz segítheti is az ember életét, így egy kicsit félre kell tenni az előítéleteket, régi rossz tapasztalatokat, és újragondolni a stressz negatív reputációját.

A délutáni, esti túlevés okai

Egész nap tartod magad, ügyesen eszel, mértékletesen, aztán hazaérve előbb vagy utóbb étel után nézel, és ott valami megborul. Elveszik a kontroll és jön a délutáni/esti túlevés.

A sikertelenség fő okai

Hazánkban az emberek átlagosan úgy élik az életüket, hogy céljaikat nem sikerül megvalósítaniuk, elégedetlenek a munkahelyükkel, rossznak ítélik meg az anyagi helyzetüket és úgy összességében nincsenek kiegyezve az életükkel. Ennek a fajta sikertelenségnek számtalan oka lehet, most mi az 5 leggyakoribbat emeljük ki.