Menü

Végre itt a grillszezon!

Nyár, kert, terasz, finom hozzávalók, és már indulhat is a grillezés! Aki szereti a grillezett ételek pikáns ízét, az alig várja, hogy kegyes legyen az időjárás, és izzítani lehessen a tüzet a sütéshez. Legjobban azért szeretjük, mert egyszerre jelent közösségi élményt, és finom ételeket. Alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel a grillezés egészségessé és különlegessé válik.

Ne csak húsokat süssünk, a grillezett sajt is nagyon finom! Válasszunk megfelelő sajtot, ami alkalmas a sütéshez, mert a többi fajta elolvad, és lefolyik a rácsok között. A direkt grillsajtként forgalmazott termékek megfelelőek, és a termelői piacokon is több fajtát fognak nekünk ajánlani az eladók. Vas platnin, vagy kövön is süthetjük a sajtot, ha nem akarunk kockáztatni. Próbálkozzunk camambert sajttal is, ami szintén isteni grillezve!

Próbálta már a sütést himalájai sótáblán? Különleges ízélményben lehet része! A himalájai sóval azonos színű, nagy tábla a grillrácsra helyezhető, könnyen átforrósodik, és közvetlenül rátehetjük a húst, vagy a zöldségeket. Külön sóznunk sem kell, viszont egész más ízhatást kapunk, a só ugyanis sülés közben közvetlenül itatja át az ételt, de nem túlzóan.

Használjunk gyümölcsfaágat, amelynek aromás füstje különlegessé teszi az ételünket. A gyümölcsfaágakat daraboljuk fel, és hántoljuk le. Majd áztassuk vízbe egy napra. Sütés előtt csomagoljuk alufóliába, melyet lyukasszunk ki sok helyen. Ezt helyezzük a parázs mellé, vagy a középső rácsra. Ezzel a füstje nem lesz túlzó, viszont pikáns ízeket kölcsönöz a húsnak.

Figyeljünk oda a grillfűszerekre! Ételeinket csak akkor mondhatjuk egészségesnek, ha cukormentes fűszerkeverékeket és pácot használunk. Sajnos nagyon sok tartalmaz ezek közül cukrot, amit ízfokozóként használnak. Az összetevőket elolvasva mi is könnyen összeállíthatunk grillfűszert házilag. Kenjük be vele a húst, öntsünk rá olivaolajat, és máris kész az egészséges grillpác! Ha mustáros pácot használunk, akkor válasszunk cukormentes mustárt.

Ha fehérkenyeret eszünk az egyébként egészséges grillhúsok mellé, akkor máris agyoncsaptuk az egészséges étkezést. Válasszunk teljes kiőrlésű, barna kenyeret, vagy süssünk házilag! Nincs finomabb, mint a frissen sült hús házi készítésű, egészséges kenyérrel… Köretként pedig állítsunk össze friss salátát, vagy a grillen süssünk zöldségeket: a padlizsán, cukkini, édesburgonya, csicsóka, hagyma mind alkalmasak erre.

Ne felejtsük el, hogy az itallal ugyanannyi plusz kalóriát vihetünk be, mint az ételekkel. Ha frissítő, cukormentes házi limonádét iszunk a grillételekhez, az kihozza azok különleges ízét. Ha pedig erdőben sütünk a tűz fölött, akkor fogyasszunk forrásvizet. A cukros italok egyébként is rossz szomjoltók.

Jó grillezést kívánunk!

Fotó:
pixabay.com

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?