Menü

Végre itt a grillszezon!

Nyár, kert, terasz, finom hozzávalók, és már indulhat is a grillezés! Aki szereti a grillezett ételek pikáns ízét, az alig várja, hogy kegyes legyen az időjárás, és izzítani lehessen a tüzet a sütéshez. Legjobban azért szeretjük, mert egyszerre jelent közösségi élményt, és finom ételeket. Alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amikkel a grillezés egészségessé és különlegessé válik.

Ne csak húsokat süssünk, a grillezett sajt is nagyon finom! Válasszunk megfelelő sajtot, ami alkalmas a sütéshez, mert a többi fajta elolvad, és lefolyik a rácsok között. A direkt grillsajtként forgalmazott termékek megfelelőek, és a termelői piacokon is több fajtát fognak nekünk ajánlani az eladók. Vas platnin, vagy kövön is süthetjük a sajtot, ha nem akarunk kockáztatni. Próbálkozzunk camambert sajttal is, ami szintén isteni grillezve!

Próbálta már a sütést himalájai sótáblán? Különleges ízélményben lehet része! A himalájai sóval azonos színű, nagy tábla a grillrácsra helyezhető, könnyen átforrósodik, és közvetlenül rátehetjük a húst, vagy a zöldségeket. Külön sóznunk sem kell, viszont egész más ízhatást kapunk, a só ugyanis sülés közben közvetlenül itatja át az ételt, de nem túlzóan.

Használjunk gyümölcsfaágat, amelynek aromás füstje különlegessé teszi az ételünket. A gyümölcsfaágakat daraboljuk fel, és hántoljuk le. Majd áztassuk vízbe egy napra. Sütés előtt csomagoljuk alufóliába, melyet lyukasszunk ki sok helyen. Ezt helyezzük a parázs mellé, vagy a középső rácsra. Ezzel a füstje nem lesz túlzó, viszont pikáns ízeket kölcsönöz a húsnak.

Figyeljünk oda a grillfűszerekre! Ételeinket csak akkor mondhatjuk egészségesnek, ha cukormentes fűszerkeverékeket és pácot használunk. Sajnos nagyon sok tartalmaz ezek közül cukrot, amit ízfokozóként használnak. Az összetevőket elolvasva mi is könnyen összeállíthatunk grillfűszert házilag. Kenjük be vele a húst, öntsünk rá olivaolajat, és máris kész az egészséges grillpác! Ha mustáros pácot használunk, akkor válasszunk cukormentes mustárt.

Ha fehérkenyeret eszünk az egyébként egészséges grillhúsok mellé, akkor máris agyoncsaptuk az egészséges étkezést. Válasszunk teljes kiőrlésű, barna kenyeret, vagy süssünk házilag! Nincs finomabb, mint a frissen sült hús házi készítésű, egészséges kenyérrel… Köretként pedig állítsunk össze friss salátát, vagy a grillen süssünk zöldségeket: a padlizsán, cukkini, édesburgonya, csicsóka, hagyma mind alkalmasak erre.

Ne felejtsük el, hogy az itallal ugyanannyi plusz kalóriát vihetünk be, mint az ételekkel. Ha frissítő, cukormentes házi limonádét iszunk a grillételekhez, az kihozza azok különleges ízét. Ha pedig erdőben sütünk a tűz fölött, akkor fogyasszunk forrásvizet. A cukros italok egyébként is rossz szomjoltók.

Jó grillezést kívánunk!

Fotó:
pixabay.com

Kalóriaszegény pizza receptek

A pizza az egyik legaddiktívabb és legnépszerűbb étel. Az emberek viszont a legritkább esetben készítik el a saját pizzájukat otthon. Ennek vagy az az oka, hogy bonyolultnak gondolják, vagy az, hogy a futár gyorsabban megérkezik vele.

A csokoládé negatív hatásai

A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.

Chia mag: csak mértékkel!

A chia mag sok egészséges, diétás recept alapvető hozzávalója, mivel különlegesebbé teszi az ételt és hamar ad telítettség érzést. A dél-amerikai növényt azonban odafigyeléssel kell használni, mert túlzott és korlátlan fogyasztása többféle panasz okozója lehet.

Hogy is néz ki a jó reggeli menü? Mennyire életszerű?

Korábbi írásomban arról elmélkedtem,, hogy vajon érdemes-e sokat enni reggelire, és ha igen, akkor miért. Most persze azt is megnézzük, mennyire életszerűek ezek a reggeli étkek, mennyire kell nagy lelkierő ahhoz, hogy esetleg változtassunk reggeli étrendünkön. És most nem is a pénztárcát veszem alapul.

Egyszerű, egészséges és nagyon finom: pudingok növényekből

A különféle ízesítésű pudingok tökéletes finomságok ebéd utáni desszertnek, vendégeknek vagy akár családi körben.