Menü

Fogyassza az élet italát, a matéteát!

Sokak számára nehezen fogyasztható a zöldtea, túlzottan természetes, „fű-szerű” íze miatt. A maté még nekik is ajánlott, ugyanis az átlagos zöldteákhoz képest kellemesebb az íze, bár sokan kesernyésnek mondják, és nagyon egészséges. Nyáron lehűtve kiváló frissítő, ráadásul a reggeli kávét is kiválthatja.

Ugyanis a matéteának is van koffeintartalma, ahogy a feketeteának, viszont kevesebb csersavat tartalmaz, kevésbé összehúzó, inkább élénkítő hatású. A maté egy fagyalra emlékeztető, Dél-Amerikában őshonos fafaj, ennek szárított leveleit használják fel a teához. Brazíliában több száz gyártója van, de nagyon sok fajtája elérhető nálunk is, így érdemes próbálgatni, hogy melyik íze a legszimpatikusabb számunkra.

A maté kiváló élettani hatásokkal rendelkezik: „zsírégető” teának is mondják. A megfogalmazás viszont úgy pontos, hogy serkenti az anyagcserét, kb. 10%-kal. Kiváló antioxidáns, C-vitamin forrás. De nem csak az immunrendszert erősíti, hanem kiváló vízhajtó is. Így fogyasztása nyáron különösen ajánlott a vizesedésre hajlamosak számára. Ezen hatása révén vesebetegek gyógyulásánál is fontos szerepet játszhat. Megfelelően hat az idegrendszerre, stresszoldó hatása miatt még depressziósok számára is javasolt a maté főzet ivása. Enyhíti az allergiás reakciókat, sőt a reumás megbetegedéssel küzdőknek is javasolt. Gyulladásokra való jó hatása miatt még külsőleg is alkalmazzák.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan készítjük el: kb. 70 – 90 °C-os vízhez adjuk a matét, majd hagyjuk állni 10 percet, ezután szűrjük le. Javasolt fogyasztási ütemezés: reggel egy csészével, és délben két csészével. Erre figyeljünk oda, mert túladagolása esetén kedvezőtlen hatások jelentkezhetnek, élénkítő hatása miatt pedig nem érdemes este fogyasztani, főleg a koffeinre érzékenyeknek. Eredeti hazájában lopótökbe töltve fogyasztják: egy kis dél-amerikai hangulatot idézve így is kipróbálhatjuk. 

Fotó:
sxc.hu

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elhanyagolt csodaszerünk – a homoktövis

Bár ősszel mindig előkerül, egész évben érdemes fogyasztani a homoktövist, hiszen számtalan panaszra és betegségre kínál megoldást.

A szívgyógyító galagonya nyomában

A galagonya virágos hajtás végéből, vagy a galagonya bogyójából készült tea nemcsak erősíti és nyugtatja a szívet, hanem a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van. Hogyan fogyasszuk?

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?