Menü

Fogyassza az élet italát, a matéteát!

Sokak számára nehezen fogyasztható a zöldtea, túlzottan természetes, „fű-szerű” íze miatt. A maté még nekik is ajánlott, ugyanis az átlagos zöldteákhoz képest kellemesebb az íze, bár sokan kesernyésnek mondják, és nagyon egészséges. Nyáron lehűtve kiváló frissítő, ráadásul a reggeli kávét is kiválthatja.

Ugyanis a matéteának is van koffeintartalma, ahogy a feketeteának, viszont kevesebb csersavat tartalmaz, kevésbé összehúzó, inkább élénkítő hatású. A maté egy fagyalra emlékeztető, Dél-Amerikában őshonos fafaj, ennek szárított leveleit használják fel a teához. Brazíliában több száz gyártója van, de nagyon sok fajtája elérhető nálunk is, így érdemes próbálgatni, hogy melyik íze a legszimpatikusabb számunkra.

A maté kiváló élettani hatásokkal rendelkezik: „zsírégető” teának is mondják. A megfogalmazás viszont úgy pontos, hogy serkenti az anyagcserét, kb. 10%-kal. Kiváló antioxidáns, C-vitamin forrás. De nem csak az immunrendszert erősíti, hanem kiváló vízhajtó is. Így fogyasztása nyáron különösen ajánlott a vizesedésre hajlamosak számára. Ezen hatása révén vesebetegek gyógyulásánál is fontos szerepet játszhat. Megfelelően hat az idegrendszerre, stresszoldó hatása miatt még depressziósok számára is javasolt a maté főzet ivása. Enyhíti az allergiás reakciókat, sőt a reumás megbetegedéssel küzdőknek is javasolt. Gyulladásokra való jó hatása miatt még külsőleg is alkalmazzák.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan készítjük el: kb. 70 – 90 °C-os vízhez adjuk a matét, majd hagyjuk állni 10 percet, ezután szűrjük le. Javasolt fogyasztási ütemezés: reggel egy csészével, és délben két csészével. Erre figyeljünk oda, mert túladagolása esetén kedvezőtlen hatások jelentkezhetnek, élénkítő hatása miatt pedig nem érdemes este fogyasztani, főleg a koffeinre érzékenyeknek. Eredeti hazájában lopótökbe töltve fogyasztják: egy kis dél-amerikai hangulatot idézve így is kipróbálhatjuk. 

Fotó:
sxc.hu

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.