Menü

A mellőzött gomba

A gombák rendkívül értékes táplálékot jelenthetnek, ennek ellenére az átlag viszonylag ritkán fogyaszt gombás ételeket.

A kiegyensúlyozott, gyümölcsben, zöldségben gazdag táplálkozás reklámozói sajnos gyakran kifelejtik a felsorolásból a gombát, amely pedig nagyon hatékonyan állítható az egészséges életmód szolgálatába.

A zsírban és szénhidrátban alacsony, ásványi anyagokban viszont magas gombafélék számos olyan összetevővel rendelkeznek, amely elengedhetetlen az egészséges táplálkozásban. Remek D-vitamin források, jó hatásuk van az immunrendszerünkre, az izomzatunkra, de segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és bizonyos agyi folyamatokra is serkentő hatással lehetnek.

Ami az elkészítését illeti, a magyar konyhában a legtöbbször rántva került az asztalra a gomba, ám a táplálkozási szakemberek azt ajánlják, hogy e helyett inkább süssük, vagy pároljuk. A különböző szakácskönyvekben és internetes receptoldalakon számos elkészítési módot és ötletet találunk.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a gombafogyasztás nem veszélytelen, azonban, ha megbízható forrásból szerezzük be az alapanyagot, vagy szakemberrel bevizsgáltatjuk azt, nem lehet problémánk. Oda kell figyelni vásárláskor a gomba minőségére is, lehetőleg kemény, sértetlen felületű darabokat nézzünk ki magunknak.

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.