Menü

Pörc Delikát– a gasztronómiai boldogságforrás

„Malackodjunk egy kicsit!” A balatonkenesei Pörc elnevezésű delikátba érdemes ellátogatni. Sőt, ajánlott itt bevásárolni, mindjárt leírjuk, hogy mit. Ha felejthetetlen klasszikus, balatoni élményt keres, akkor reggelizzen a Pörcben! „Aki nem boldog, utánunk az lesz” – olvashatjuk a delikát facebook oldalán. Nem csalás, nem ámítás – teszteltük és igaz!

A balatoni település központjában található kis üzlet hangulata azonnal megragad minket, amint belépünk az ajtaján. Régi kredenc, hordó, fatál, sonkák, pörcök, töpörtyűk, szalámik, sajtok – ezeket fedezzük fel elsőként. Összefut a nyál a szánkban, és nemhiába: az a jó, hogy nem kell arra várni, hogy hazavigyük a sok finomságot: helyben is reggelizhetünk.

A kiszolgálás nem is akármilyen: csinos, fess fiatalember fehér ingben, nyakkendőben lesi a vendégek minden kívánságát, és állítja össze az ínycsiklandozó falatokat. A Pörc logóval nyomott deszkákon kívánság szerint sorakoztatja fel a fent felsorolt finomságokat. Amíg várakozunk, ad egy kis kóstolót a tegnap érkezett tormából, sonkába tekerve. Majd felszolgálja az illatos falatokat: libamáj, kellemesen csípős szalámival, kecskesajttal, és fűszeres sajttal. Közben házi szörpöket, helyi kellemes borokat ihatunk kísérőnek. Merthogy igen, itt minden háztáji: saját szemünkkel láttuk, ahogy a kistermelő egy apró ládában szállítja a szalonnát, kolbászt.

 Nem volt nagy mennyiség, mert minden friss. Nehéz a választás, hogy miből is kérjünk, olyan jól néz ki itt minden étel. A kenyér is friss, puha a belseje, ropogós a héja, hiszen a szomszédban ott a pékség. Át is sétál onnan az eladó hölgy, és kérdi a Doktor Úr néven elhíresült tulajdonost, hogy hogyan van ma? „Sosem voltam jobban!” – érkezik a vidám felelet, mert itt ilyen vidám a hangulat. Desszertként pedig kaptunk egy kis töpörtyűzsíros-hagymás kenyeret. Elmondhatom: nem távoztunk éhesen és üres kézzel.

Megtölthetjük szatyrainkat házi jellegű finomságokkal, vásárolhatunk nem csak malac-alkatrészeket: finom lekvárok, szörpök, mogyorókrémek, kézműves csokoládék, mézek, pálinkák, házi vajak és joghurtok szerepelnek a repertoárban.

A delikát hamarosan bővül: nemsokára igazi olasz kávéval, és szalonnasütésre alkalmas terasszal várnak minket. Sőt, nyílik a budapesti üzlet, ahol még ennél is nagyobb lesz a kínálat: kávézó, valamint hentesüzlet részleg is kialakításra kerül a XIII. kerületi Pozsonyi úti boltban, amit már előre ajánlunk mindenkinek. 

Fotó:
pixabay.com

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.

Gyümölcsök, amiket cukorbetegek is fogyaszthatnak

A gyümölcsfogyasztás szabályait javasolt tisztázni a diabétesszel élőknek. Szigorú diétát ír elő az orvos azoknak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek.

Mi az a cölikália?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.