Menü

Pörc Delikát– a gasztronómiai boldogságforrás

„Malackodjunk egy kicsit!” A balatonkenesei Pörc elnevezésű delikátba érdemes ellátogatni. Sőt, ajánlott itt bevásárolni, mindjárt leírjuk, hogy mit. Ha felejthetetlen klasszikus, balatoni élményt keres, akkor reggelizzen a Pörcben! „Aki nem boldog, utánunk az lesz” – olvashatjuk a delikát facebook oldalán. Nem csalás, nem ámítás – teszteltük és igaz!

A balatoni település központjában található kis üzlet hangulata azonnal megragad minket, amint belépünk az ajtaján. Régi kredenc, hordó, fatál, sonkák, pörcök, töpörtyűk, szalámik, sajtok – ezeket fedezzük fel elsőként. Összefut a nyál a szánkban, és nemhiába: az a jó, hogy nem kell arra várni, hogy hazavigyük a sok finomságot: helyben is reggelizhetünk.

A kiszolgálás nem is akármilyen: csinos, fess fiatalember fehér ingben, nyakkendőben lesi a vendégek minden kívánságát, és állítja össze az ínycsiklandozó falatokat. A Pörc logóval nyomott deszkákon kívánság szerint sorakoztatja fel a fent felsorolt finomságokat. Amíg várakozunk, ad egy kis kóstolót a tegnap érkezett tormából, sonkába tekerve. Majd felszolgálja az illatos falatokat: libamáj, kellemesen csípős szalámival, kecskesajttal, és fűszeres sajttal. Közben házi szörpöket, helyi kellemes borokat ihatunk kísérőnek. Merthogy igen, itt minden háztáji: saját szemünkkel láttuk, ahogy a kistermelő egy apró ládában szállítja a szalonnát, kolbászt.

 Nem volt nagy mennyiség, mert minden friss. Nehéz a választás, hogy miből is kérjünk, olyan jól néz ki itt minden étel. A kenyér is friss, puha a belseje, ropogós a héja, hiszen a szomszédban ott a pékség. Át is sétál onnan az eladó hölgy, és kérdi a Doktor Úr néven elhíresült tulajdonost, hogy hogyan van ma? „Sosem voltam jobban!” – érkezik a vidám felelet, mert itt ilyen vidám a hangulat. Desszertként pedig kaptunk egy kis töpörtyűzsíros-hagymás kenyeret. Elmondhatom: nem távoztunk éhesen és üres kézzel.

Megtölthetjük szatyrainkat házi jellegű finomságokkal, vásárolhatunk nem csak malac-alkatrészeket: finom lekvárok, szörpök, mogyorókrémek, kézműves csokoládék, mézek, pálinkák, házi vajak és joghurtok szerepelnek a repertoárban.

A delikát hamarosan bővül: nemsokára igazi olasz kávéval, és szalonnasütésre alkalmas terasszal várnak minket. Sőt, nyílik a budapesti üzlet, ahol még ennél is nagyobb lesz a kínálat: kávézó, valamint hentesüzlet részleg is kialakításra kerül a XIII. kerületi Pozsonyi úti boltban, amit már előre ajánlunk mindenkinek. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.

Gyors pohárkrémek a nehéz karácsonyi desszertek után

Képzeljenek el olyan pohárdesszerteket, amelyekhez maximum tizenöt perc időráfordítás szükséges. Jól hangzik? Nézzünk pár receptet!