Menü

Készítsünk saját energiaitalt!

Érdekesség, csak nagyon kevesen ismerik, hogy az egyaránt rendkívül népszerű kávét és energiaitalt más fáradtságűző, ráadásul egészséges italokkal is lehet helyettesíteni.

Többször leírtuk már, a kávéval nincs különösebb gond, napi egy-két csésze fekete nem árt, ugyanakkor az ital túlzásba vitt, vagy esti fogyasztása többféle problémát okozhat. Az energiaitalokkal már más a helyzet, ebben a témában számos értekezés, kutatás, szakmai vita létezik.

A két italfajta közötti közös nevezőt a koffein mellett a kiemelt népszerűség jelenti.

Aki fáradt, az esetek jelentős részében vagy a kávéfőző irányába indul, vagy a hűtőbe nyúl. Gyors segítséget várunk, agyunk, testünk felpörgetését, amit a koffein egyébként meg is tesz, de csak rövid időre. Különösen azoknál, akik már hozzászoktatták szervezetüket a hatásához.

Főleg nekik, de természetesen másoknak is ajánlottak azok az alternatív módszerek, amelyek segítségével koffein nélkül űzhetünk fáradtságot. Ezek egyik fajtája az úgynevezett természetes energiaitalok fogyasztása.

Nem bonyolult a dolog, mindössze néhány hozzávalót kell beszerezni és már készíthetjük is saját energetizáló italunkat.

A legegyszerűbb ezek közül talán a közönséges zöld tea, amelyet meg lehet bolondítani egy kis ginzeng gyökérrel. Koffein ugyan itt van, ám jóval kisebb mértékben, mint a kávéban, vagy akár a fekete teában.

Ha van otthon turmixgépünk, vagy esetleg a még hatékonyabbnak számító gyümölcscentrifugánk, néhány gyümölcs és zöldség használatával „csodákat” művelhetünk. Cékla, répa és narancs – ez a kombináció számos olyan italrecept alapja, amely jól űzi a fáradtságot.

A körte szintén olyan gyümölcs, amely remekül használható, hiszen tele van vitaminnal. Rajta kívül, vagy vele együtt lehet még citromot, gyömbért, kókuszt és fahéjat alkalmazni.

A felsoroltak keverékéből, levéből, főzetéből elkészíthetjük akár a saját, külön bejáratú, ízlésünknek legjobban megfelelő energiaitalunkat.

Fotó:
pixabay.com

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.