Készítsünk saját energiaitalt!
Érdekesség, csak nagyon kevesen ismerik, hogy az egyaránt rendkívül népszerű kávét és energiaitalt más fáradtságűző, ráadásul egészséges italokkal is lehet helyettesíteni.
Többször leírtuk már, a kávéval nincs különösebb gond, napi egy-két csésze fekete nem árt, ugyanakkor az ital túlzásba vitt, vagy esti fogyasztása többféle problémát okozhat. Az energiaitalokkal már más a helyzet, ebben a témában számos értekezés, kutatás, szakmai vita létezik.
A két italfajta közötti közös nevezőt a koffein mellett a kiemelt népszerűség jelenti.
Aki fáradt, az esetek jelentős részében vagy a kávéfőző irányába indul, vagy a hűtőbe nyúl. Gyors segítséget várunk, agyunk, testünk felpörgetését, amit a koffein egyébként meg is tesz, de csak rövid időre. Különösen azoknál, akik már hozzászoktatták szervezetüket a hatásához.
Főleg nekik, de természetesen másoknak is ajánlottak azok az alternatív módszerek, amelyek segítségével koffein nélkül űzhetünk fáradtságot. Ezek egyik fajtája az úgynevezett természetes energiaitalok fogyasztása.
Nem bonyolult a dolog, mindössze néhány hozzávalót kell beszerezni és már készíthetjük is saját energetizáló italunkat.
A legegyszerűbb ezek közül talán a közönséges zöld tea, amelyet meg lehet bolondítani egy kis ginzeng gyökérrel. Koffein ugyan itt van, ám jóval kisebb mértékben, mint a kávéban, vagy akár a fekete teában.
Ha van otthon turmixgépünk, vagy esetleg a még hatékonyabbnak számító gyümölcscentrifugánk, néhány gyümölcs és zöldség használatával „csodákat” művelhetünk. Cékla, répa és narancs – ez a kombináció számos olyan italrecept alapja, amely jól űzi a fáradtságot.
A körte szintén olyan gyümölcs, amely remekül használható, hiszen tele van vitaminnal. Rajta kívül, vagy vele együtt lehet még citromot, gyömbért, kókuszt és fahéjat alkalmazni.
A felsoroltak keverékéből, levéből, főzetéből elkészíthetjük akár a saját, külön bejáratú, ízlésünknek legjobban megfelelő energiaitalunkat.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.