Menü

Hátunk bánhatja

A legtöbb embert élete során érinti a derék és hátfájás küszködős problémája, pedig némi életmódváltozással sok kellemetlen pillanat elkerülhető lenne. A modern számítástechnikai eszközök veszélyesek.

A derék, a hát és a nyak tipikusan olyan pontjai testünknek, amelyeknek könnyen árthatunk, hiszen ezekre a területekre amúgy is nagy teher hárul.

A fájások tipikus okozója lehet a rossz járás, amit okozhat egy alkalmatlan lábbeli is. A megfelelő egyensúly felborulásában szerepe lehet a túlsúlynak, illetve annak is, ha nem elég erősek a hastáji és a hátizmaink, de a mell és a farizmok állapota is fontos.

Érdekesség, hogy a dohányzókat fokozottan érintheti a probléma, a füstölés miatt a porckorongok kevesebb vérhez jutnak és az erek rugalmassága is csökken. Utóbbi az izomzat nem megfelelő működése miatt is rossz.

Az egyik legnagyobb probléma a helytelen testtartás ülés közben. Nagyon sokan végeznek ülőmunkát és egyre többen töltenek a számítógép előtt sok-sok órát egy nap. Közülük rengetegen használnak nem megfelelő széket, ugyanakkor a laptop, a tablet és a mobiltelefon is káros lehet. Ezeket az eszközöket ugyanis nagyon sokan úgy használják (ülve, fekve, vagy más helyzetben), hogy nyakuk, derekuk és gerincük rossz tartásban van. Mivel ráadásul ilyen helyzetekben rendszerint sok időt töltenek, komoly kockázata alakul ki a kellemetlen derék és hátfájásnak, gerincproblémáknak.

Fotó:
pixabay.com

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.