Mit igyunk reggelente?
- Dátum: 2014.07.27., 21:42
- csersav, cukormentes, édesítő, éhgyomor, élénkítés, fahéj, fekete tea, forrócsoki, friss lehelet, gyomor, habtejszín, holland kakaópor, kakaó, kávé, koffein, narancshéj, reggeli ital, tízórai, vanília, zöld tea, zsírszegény
Csörög az ébresztőóra, kapaszkodva botorkálunk a konyháig. Elkészítjük a kávét, és már az illatától kezd belénk visszatérni az életerő. A reggeli kávé megivásáig azonban ne szóljon hozzánk senki. Aki mégis be akar vágódni nálunk, hozza ágyba a kávét! – Mindez ismerős Önnek is? De vajon biztosan ez a leghatásosabb ébresztő? Olvassa el körképünket, hogy mit igyunk – és hogyan – reggelente!
1. Természetesen az első számú versenyzőnk mi más lehetne, mint a kávé, amit szinte már mindenki összekapcsolt gondolatban az ébredéssel. Az a rossz hírünk, hogy közvetlenül ébredés után kávét inni nem túl egészséges. A gyomrot megviselheti, ha éhgyomorra isszuk a kávét, ráadásul nem is olyan hatásos, mintha reggeli után, kb. a tízórai időpontjában fogyasztanánk. Aki vigyázni szeretne magára, és a kávé igazi aktivizáló hatására vágyik, az 10 óra körül fogyassza el a kávéját!
2. A fekete teára ugyanez igaz: éhgyomorra való fogyasztása a csersav tartalma miatt nem javasolt! Ezen kívül nagyon egészséges, élénkítően hat a szervezetre. Különlegessége, hogy kivédi a baktériumok elszaporodását a szájüregben, ezzel kellemes leheletet biztosít. Ez sem utolsó szempont reggelente… A reggelink elfogyasztása mellett, vagy után tehát kiváló lehet. Fontos viszont, hogy a fekete tea nem alkalmas a klasszikus folyadékpótlásra: azt mindenképp víz, vagy zöld tea formájában biztosítsuk!
3. Sokan azt hiszik, hogy a zöld tea inkább „délutáni ital”. Pedig fogyasztása kifejezetten ajánlott reggelente, mivel segít a problémamegoldásban, serkenti a koncentrációs készséget és a munkamemóriát. Egy nehéz munkanap előtt nehéz elképzelni ennél kellemesebb kombinációt!
4. A kakaó nemcsak a gyerekeknek lehet kiváló reggeli ital! Egészséges formájában elkészítve a felnőtteknek is szuper ébresztő lehet. Cukrozott kakaópor helyett válasszunk minőségi holland kakaóport, vagy annak zsírszegény formáját. Hamar megszokhatjuk a cukrozatlan ízt, de az édesszájúak természetes édesítőkkel dobhatják fel a reggeli finomságukat.
5. Készítsünk házi forrócsokit, ha boldog reggeleket szeretnénk! Olvasszunk fel cukormentes étcsokoládét, töltsük át pohárba, és öntsük fel tejjel! Ízesítsük fahéjjal, vagy narancshéjjal, ilyen ízorgia mellett pedig azonnal kinyílnak a szemeink, és kellemesen indulhat a nap!
6. Habtejszín és vaníliarúd segítségével isteni vaníliás reggeli italt állíthatunk elő, amelyet akár a gyerekekkel közösen is fogyaszthatunk. Akkor is ajánlott, ha feszülten ébrednénk, vagy stresszes napra számítunk, ugyanis a vanília segít az ellazulásban.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.