Menü

Mennyibe kerül kutyát tartani?

Még él a régi nézőpont, miszerint kutyát tartani nem kerül semmibe: megkaphatja a maradékot, és jó esetben elviszik az éves veszettség elleni oltásra. Valóban ennyire egyszerű lenne? – Természetesen így is lehet, ez azonban messze áll a felelős állattartástól. Az ugyanis elég sokba kerül, így inkább annak javasolt kutyát befogadnia, aki tisztában van vele, hogy ez bizony áldozatokkal járhat – pénzbeliekkel is.

A kezdeti időszak rögtön igényel egy kisebb befektetést: ha megfelelő helyről, tenyésztőtől vásárolunk kutyát, az bizony nem olcsó. Ha egy kutyát túl olcsón vásárolhatunk az interneten, vagy állatvásárban, akkor esélyes, hogy szaporítóval van dolgunk. Adott még az örökbefogadás lehetősége, amikor számolnunk kell azzal a rizikóval, hogy általában nem tudunk semmit a kutya felmenőiről, esetleges öröklött betegségeiről. Kiskutya esetén többféle oltást kell kapnia, ennek egy részét a tenyésztő intézi még a kutyus elhozatala előtt. Első kutya esetén egész kelléktárra lehet szükség, hasonlóan, mint egy kisgyerek érkezése előtt. Kinti kutya esetén kutyaház, lakásban tartott állatnak fekhely. Póráz, nyakörv, kakizacsi, szőrápoló készlet, játékok, ennivaló, rágnivaló. Ehhez jön még a kutyanevelésről szóló szakirodalom, valamint a kutyaovi, kutyasuli költsége, ha nevelt ebről áhítozunk. Talán már csak a felsorolásból is látszik: mindez nem két fillér. Persze lehet spórolni: fekhely lehet egy régi pléd, kakizacsi az összegyűjtött pékáruk és zöldségek tasakja, játék pedig a műanyag flakon.

Számolni kell azért a váratlan kiadásokkal is: egy-egy állatorvosi beavatkozás, vizsgálat díja ritkán áll meg néhány ezer forint alatt. Ezért is fontos, hogy a gazdi találjon egy olyan állatorvost, akiben megbízik, és akihez rendszeresen hordhatja a kutyát, aki ismeri majd a kórelőzményét, a természetét. Így talán a költségek tekintetében is korrektebb árat garantál nekünk. Bizony nem csak a gyerekkel, hanem a kutyával is előfordulhat, hogy éppen este, éjszaka, hétvégén szenved valamilyen tünettől, és igénybe kell venni az állatorvosi ügyeletet. Főleg, hogy a nagyobb gyerekekkel ellentétben nem tudja elmondani, hogy mi baja van. Az ügyeleti ellátás esetén szinte mindenhol felárat számolnak fel, ami igencsak megnyomja a számlát.

Az a nézőpont is elavultnak látszik, hogy a kutyának elegendő egy kis maradék és csont. Sok kutyafajta nem bírja a csontot, széklete túlzottan kemény lesz tőle, akár súlyos hasfájás, székrekedés is felléphet. A házi koszt valóban nagyon jó lehet (függően persze attól, hogy éppen mit evett a család), de azért ne adjunk romlott, rossz állagú ételt a kutyának! Emellett a változatos, számára egészséges táplálkozáshoz fontos lehet, hogy megfelelő minőségű tápot, konzervet adjunk neki, sőt néha egyszerűbb is lehet, ha nem maradt az ebédből, vagy ha éppen siet az ember. Sajnos nagyon sok állateledel rossz minőségű, az állattal mindent meg lehet etetni jogcímen. Érdemes utánaolvasni, hogy melyik jó minőségű és összetevőjű, ami valóban kedvez a kedvencünknek. Ám tudni kell, hogy a jó minőségű állateledelek nem olcsóak, a havi ellátmány sokba kerülhet!

Végül, de nem utolsósorban a kullancs elleni védekezés is elég drága. Akár nyakörvet, cseppet, vagy gyógyszert alkalmazunk, ezek a szerek sokba kerülnek, viszont nem érdemes elhagyni őket, mert a kullancs nehezen gyógyítható, a kutya életére veszélyes betegségeket is terjeszthet. 

Átgondoltan, okosan azért remélhetőleg nem megyünk csődbe a kutyatartásban, de mindenképpen előre gondolkodjunk. Ha szűkek az anyagi lehetőségeink, akkor számoljunk vele, hogy belefér-e a havi költségvetésbe az állattartás. Az is szempont lehet, hogy mekkora testű kutyát választunk: az állateledel, a gyógyszerek, a kullancs elleni védekezés mind-mind többe kerülnek egy nagyobb testű eb esetén. 

Fotó:
pixabay.com

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.