Menü

A lédús őszibarack

Az őszibarack egészséges, lédús, finom, ráadásul szinte bárhol elérhető gyümölcs. Érdekessége, hogy Ázsiából származik és a magyar elnevezése helytelen.

Az őszibarack ugyanis nem őszi, hanem nyári. Legalábbis, ami az érését illeti, nyár közepétől aktuális gyümölcs.

A barack feltételezhetően Kínából származik, legalábbis ott említik először, de ha nem is a nagy ázsiai birodalom, a forrás akkor is mindenképpen Ázsia. Európában is gyorsan kedvelté vált, elsősorban Olaszország és Franciaország járt (és jár) az élen a termesztésében. Az őszibarack népszerűsége fokozatosan nőtt az öreg kontinensen, az északabbra elterülő országokat, Hollandiát, Németországot és Angliát is meghódította az ízletes gyümölcs.

Érdekesség, hogy a nektarin nem valamilyen modern növényi technológia terméke, nem hibrid, hanem voltaképpen ugyanaz, mint az őszibarack, egy faj, némi genetikai eltéréssel.

Az őszibarack legnagyobb része, csaknem 90 százaléka víz, ezért a gyümölcs remekül oltja a szomjat. Ráadásul az átlagosnál többet is lehet fogyasztani belőle, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kedvező a cukor és gyümölcssav aránya.

A frissítés mellett az őszibarack jó C- és B-vitamin forrás. Niacintartalma jót tesz a szív és érrendszernek. A benne található rostok (vannak fajták, amelyekben egészen sok van) szintén számos pozitív élettani hatás alapjai. A szívbetegeknek különösen ajánlott a fogyasztása.

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!