Menü

Magyarok, akik Kaliforniában viszik a jóhírünket

Hogy hol is van Magyarország pontosan, azt kevés amerikai állampolgár tudja. Sokat háborogtak ezen a magyarok, pedig nem biztos, hogy mi is minden hazánk méretéhez hasonló nagyságú országot meg tudnánk jelölni a térképen. De talán nem is ez a legfontosabb, hogy pontosan rábökjenek a vaktérképre, hogy hol is van Budapest: Európában, az a lényeg. És az, amit hallanak, vagy tudnak rólunk. A nyugati parton, Kalifornia államban egy étterem és egy üzlet is viszi a jóhírünket, és azt mutatja be, amiben méltán nagyon jók vagyunk: a gasztronómiát.

Littlerock városban, egy 1500 fős kis településen vígan megél a kis magyar üzlet. A Valley Hungarian Sausage and Meat Co., azaz magyarra fordítva a Völgy Magyar Kolbász és Hús Vállalkozás 1980-ban nyitotta meg kicsi kapuit, és fő profilja az, amit a neve is takar: a magyar kolbászok. Valamint a hurkák és savanyúságok is. Ezekből pedig olyan finom szendvicsek készülnek, amiért messziről is elzarándokolnak ide a kedves vásárlók. Rendelhető a töltött káposzta és a töpörtyű, készletről elérhetőek a paprika- és gulyáskrémek, a majonéz, valamint szaloncukrok. Érdekes, hogy Amerikában a vaníliás cukor is különlegességnek számít, és egyáltalán nem hagyományos, ezzel is találkozhatunk az amerikai magyar boltban. Igaz, a hazaihoz képest legalább kétszeres áron, de ez talán nem is annyira meglepő. De legalább angol nyelvű csomagolást kapott a klasszikus vanillincukor.

Az üzletet 1994 óta a harmadik tulajdonos üzemelteti, aki szintén magyar származású. Talán nem is lehetne ezt másképp szívvel-lélekkel csinálni.

Innen kb. 400 mérföldnyire, San Franciscoban található a Bar Tartine elnevezésű étterem, ami a város egyik legjobb vendéglője, több nemzetközi éttermeket méltató listára felkerült már. A főszakács Nick Balla magyar származású. Bár már Amerikában született, néhány évet Magyarországon töltött a családjával. San Francisco-ba visszatérve, néhány év múlva hasznosította az itthon megszerzett tudását, és nemzetközileg is elismerté tette a Bar Tartine-t, amelynek étlapján minden egyes nap szerepelnek magyar fogások. A lángos és a dobostorta mellett rendszeresen felbukkannak a klasszikusan magyar fűszerezésű ételek is, amelyek különlegességnek számítanak az amerikai ízvilághoz szokott embereknek. De éppen ezért kedvelik őket. Ezt jelzi az is, hogy a főszakácsok hamarosan megjelenő szakácskönyvében szintén szerepelnek majd az étterem étlapját színesítő magyar receptek.

Van kereslet tehát a nyugati parton is a magyar gasztronómiai különlegességekre, ahol pedig kevés magyar származású ember él. Legyünk pozitívak: nemcsak a pesszimizmusunkról és a politikai történéseinkről hallanak az USA távoli, de legnépszerűbb pontjain, hanem méltatják azt, ami valóban fontos kis hazánkban: az ételek szeretetét, a finom recepteket, az érdekes, teljesen egyedi élelmiszer-termékekeinket. 

Fotó:
pixabay.com

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?