Menü

Magyarok, akik Kaliforniában viszik a jóhírünket

Hogy hol is van Magyarország pontosan, azt kevés amerikai állampolgár tudja. Sokat háborogtak ezen a magyarok, pedig nem biztos, hogy mi is minden hazánk méretéhez hasonló nagyságú országot meg tudnánk jelölni a térképen. De talán nem is ez a legfontosabb, hogy pontosan rábökjenek a vaktérképre, hogy hol is van Budapest: Európában, az a lényeg. És az, amit hallanak, vagy tudnak rólunk. A nyugati parton, Kalifornia államban egy étterem és egy üzlet is viszi a jóhírünket, és azt mutatja be, amiben méltán nagyon jók vagyunk: a gasztronómiát.

Littlerock városban, egy 1500 fős kis településen vígan megél a kis magyar üzlet. A Valley Hungarian Sausage and Meat Co., azaz magyarra fordítva a Völgy Magyar Kolbász és Hús Vállalkozás 1980-ban nyitotta meg kicsi kapuit, és fő profilja az, amit a neve is takar: a magyar kolbászok. Valamint a hurkák és savanyúságok is. Ezekből pedig olyan finom szendvicsek készülnek, amiért messziről is elzarándokolnak ide a kedves vásárlók. Rendelhető a töltött káposzta és a töpörtyű, készletről elérhetőek a paprika- és gulyáskrémek, a majonéz, valamint szaloncukrok. Érdekes, hogy Amerikában a vaníliás cukor is különlegességnek számít, és egyáltalán nem hagyományos, ezzel is találkozhatunk az amerikai magyar boltban. Igaz, a hazaihoz képest legalább kétszeres áron, de ez talán nem is annyira meglepő. De legalább angol nyelvű csomagolást kapott a klasszikus vanillincukor.

Az üzletet 1994 óta a harmadik tulajdonos üzemelteti, aki szintén magyar származású. Talán nem is lehetne ezt másképp szívvel-lélekkel csinálni.

Innen kb. 400 mérföldnyire, San Franciscoban található a Bar Tartine elnevezésű étterem, ami a város egyik legjobb vendéglője, több nemzetközi éttermeket méltató listára felkerült már. A főszakács Nick Balla magyar származású. Bár már Amerikában született, néhány évet Magyarországon töltött a családjával. San Francisco-ba visszatérve, néhány év múlva hasznosította az itthon megszerzett tudását, és nemzetközileg is elismerté tette a Bar Tartine-t, amelynek étlapján minden egyes nap szerepelnek magyar fogások. A lángos és a dobostorta mellett rendszeresen felbukkannak a klasszikusan magyar fűszerezésű ételek is, amelyek különlegességnek számítanak az amerikai ízvilághoz szokott embereknek. De éppen ezért kedvelik őket. Ezt jelzi az is, hogy a főszakácsok hamarosan megjelenő szakácskönyvében szintén szerepelnek majd az étterem étlapját színesítő magyar receptek.

Van kereslet tehát a nyugati parton is a magyar gasztronómiai különlegességekre, ahol pedig kevés magyar származású ember él. Legyünk pozitívak: nemcsak a pesszimizmusunkról és a politikai történéseinkről hallanak az USA távoli, de legnépszerűbb pontjain, hanem méltatják azt, ami valóban fontos kis hazánkban: az ételek szeretetét, a finom recepteket, az érdekes, teljesen egyedi élelmiszer-termékekeinket. 

Fotó:
pixabay.com

A nyári szünet lehetőségei: pihenés vagy tanulás?

Június közepén elcsendesülnek az iskolák folyosói, elbúcsúznak a diákok, és kezdetét veszi a vakáció. Sokan ilyenkor csak a pihenésre és a kikapcsolódásra gondolnak, mások azonban abban látják a lehetőséget, hogy hasznosan, akár tanulással is eltöltsék ezt a közel két és fél hónapot.

Amit a slow living-ről tudni érdemes

Érezted már, hogy annyira akarsz teljesíteni az életed minden területén, hogy nem bírod tovább? Akkor slow living életforma segíthet, hogy jobban érezd magad!

A család, mint biztos háttér

A család az első közösség, ahová tartozunk. Itt tanuljuk meg az alapvető értékeket, a szeretetet, a támogatást, és azt, hogy mit jelent felelősséget vállalni. Egy támogató családi háttér rengeteget számít az élet más területein is, például a tanulásban vagy a sportban.

Felelősségteljes vezetés nyáron is!

A felelősségteljes vezetés nem csupán a közlekedési szabályok betartását jelenti – ennél sokkal többről van szó. Pécsről tartottam hazafelé a gyerekekkel ma délután, amikor megfogalmazódott bennem ez a cikk.

Az állásinterjú mint próbatétel

Az állásinterjú, sőt már a munkakeresés is sokakban feszültséget, szorongást generáló élethelyzet. Miért olyan stresszes szituáció ez a legtöbbünk számára? Miért befolyásolhatja – ha akár csak rövid ideig is – önértékelésünket egy sikertelen felvételi beszélgetés élménye? Ebben az írásban az állásinterjúkkal kapcsolatos negatív és stresszes gondolatokról tudhatunk meg többet.