Menü

Nem lehetetlen küldetés a nyelvtanulás

Nemcsak sok diák, hanem rengeteg felnőtt is szenved az idegennyelv tanulással. A legtöbben feladják, mondván, nincs hozzá érzékük, pedig ez senkire sem igaz.

Az idegen nyelv elsajátítása ugyanis nem egyetlen érzék, készség függvénye, hanem egy sok összetevős dolog. Az igaz, hogy valakinek látszólag sokkal könnyebben megy a szövegértés, a kiejtés, vagy a nyelvtan, de ez nem jelenti azt, hogy akinek nem, az nehezebben tanul meg valamilyen nyelven. A kulcs abban rejlik, hogy meg kell találni a megfelelő, egyénre szabott elsajátítási módot és akkor nem maradhat el a siker.

Lehet, hogy úgy érezzük, nem megy a szavak memorizálása, a nyelvtan bonyolult, vagy képtelenek vagyunk helyesen kiejteni az adott szót. Ezt teljesen természetes, és nem lényeges. Arra kell koncentrálni, hogy mi az amiben jók, erősek vagyunk. Ha olyan irányban indulunk el egy nyelv elsajátításának útján, amely jól megy, pozitívak a tapasztalatok, akkor sokkal könnyebben haladhatunk, mintha azt erőltetnénk, ami nem igazán működik, ami nehéz számunkra.

A kitartás mellett tényleg az a lényeg, hogy ráleljünk a számunkra jó módszerre. El kell hinni, hogy képesek vagyunk megtanulni idegen nyelven beszélni, még akkor is, ha elsőre ez lehetetlen küldetésnek tűnik. Érdekesség, ha nagyon belemelegszünk a leckékbe és a fentieket figyelembe véve tervezetten haladunk előre, szinte észrevétlenül jön az eredmény, aminek nagyon lehet örülni.

A nyelvtudás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Egyáltalán nem csak a munkahelyszerzés, előmenetel szempontjából fontos, nyitottabbá, kíváncsibbá, teljesebbé teszi az embert.

Fotó:
pixabay.com

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű.

A nyár és a kalandvágy

Amíg az ember fiatal, elég sok hullámát éli át az újdonságra és kalandra való vágyakozásnak. De olykor nemcsak a fiatalok ráznák le a monotonitás terhét. Nyáron pedig még alkalmasabbá válik a kedv, a környezet és a körülmények.