Menü

Egészségtelen ásványvizek

A legtöbb országos médium kiemeltként kezelte a héten a hírt, miszerint az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több ásványvíz forgalmazását megtiltotta és a különböző áruházakból vissza is hívta a raktáron lévő termékeket.

A hivatal közleménye szerint több tízezer liter ásványvizet vontak ki a forgalomból. A magyarázat szerint ezekben a nitrition koncentráció meghaladta a határértéket és egy baktériumot is találtak. Utóbbit Pseudomonas aeruginosa baktériumnak hívják, és többfajta betegséget okoz, például gyulladást, kiütést, égési sebeket tud előidézni.

A nitrit inkább a gyerekek, elsősorban a csecsemőkre lehet veszélyes. Keringési rendellenességeket okozhat és rákkeltő hatást is tulajdonítanak neki.

Ezek a termékek csak nagy mennyiségben okozhatnak komolyabb problémát, a szakemberek szerint igazi egészségügyi kockázat nem áll fenn, ugyanakkor a határérték és a szabályok azért, vannak, hogy betartsák, betartassák őket.

Összesen 12 terméket hívtak vissza, ezeket a hivatal közleménye természetesen meg is nevezi. Az adott ásványvíznél feltüntetik a mintavétel helyét, ahogyan azt is, hogy pontosan milyen értékeket mértek.

A fogyasztó szempontjából egyébként teljesen lényegtelen, hogy a forgalmazó, vagy a gyártó hibás, és az is, milyen módon kerülhetett a nem odavaló tartalom a vízbe. Az emberek bizalommal veszik le a polcokról a terméket, legalábbis eddig így tették...

Fotó:
pixabay.com

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.

Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

A banánt rengetegen szeretik, édes íze, puha állaga és könnyed szállíthatósága miatt. Ezen felül az egészségünkre is számos pozitív hatással bír, sportolók is előszeretettel fogyasztják és rengeteg recept alapja is.

Teával az egészségért

Akár egy megfázásról, influenzáról vagy hétköznapi stresszről van szó, a tea mindig jó alternatív megoldás. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, a tea fajtáját sem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen mind valami másra van jó hatással.

Sajtok szerte a világból

A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…