Menü

Tündérhívogató minikertek

Kanadából indult a hagyomány, hogy kedves miniatűr kerteket készítenek az apró csodák szerelmesei. A minikertek, vagy eredeti nevükön tündérkertek olyanok, mint egy romantikus, berendezett kert kicsiben leképezett mása. A kertek szép díszét képezi, de erkélyre, vagy akár lakásba is elhelyezhető. A gyerekek is nagyon kedvelik, hiszen egy apró kis világ elevenedik meg a számukra. Főleg, hogy az a legenda járja: ahol ilyen miniatűr kert van, ott laknak a tündérek – innen az elnevezés.

A „háttértörténet” szerint a tündérek szerencsét hoznak, csakhogy nem könnyű befogni őket, vagy találkozni velük: legtöbbször az erdő mélyén alszanak hangulatos rejtekhelyeken, virágból készült ruhácskáikban. Ezekkel az apró, kedves kis kertekkel viszont magunkhoz csábíthatjuk őket, és akkor teljesülnek a kívánságaink.

A tündérkert összeállításához bármilyen alap megfelelő: készíthetjük nagyobb cserépben, faládában, régi mosótálban. A hozzávalók: pici növények, apró kavicsok, homok, és valamilyen berendezés: apró bútorok, kertlakók. Léteznek külön erre létrehozott webáruházak, ahol fairy garden néven elképzelhetetlenül sokféle hozzávalót találunk. De nem kell rengeteg pénzt kiadni ahhoz, hogy csodás tündérkertet alkossunk: felhasználhatunk apró csigákat, kagylókat, ajándékboltokban olcsón kapható miniszobrokat. Készíthetünk bútorokat a tündérkertbe fából, gyufából, kartonból, vagy hajlíthatunk fémből is. Így lesz igazán egyedi az alkotás!

Arra kell figyelni, hogy a növényválasztás gondos legyen, különben hamar elburjánzik a kis kertecske. Apró, és eleve kicsire növő növényeket válasszunk,pl. kövirózsa, mohák, egyes fűszernövények. Azzal is szabályozhatjuk őket, hogy eleve apró cserepecskében, vagy műanyag pohárban ültetjük be őket a minikertbe, amit majd kövekkel takarunk. A gyerkőcök joghurtos dobozai ezen kívül arra is jók, hogy kis tavat, medencét tegyünk a kertbe. Érdemes előtte befesteni kék színű festékkel, mielőtt megtöltenénk vízzel, így mutatós lesz.

A szebbnél szebb miniatűr kertecskék kitalálásának csak a fantázia szab határt! Gyerekekkel is kitűnő elfoglaltság a tündérkert kialakítása, és ha szívvel készül, biztosan beköltöznek a várva várt tündérek – már csak kívánni kell, és figyelni, ahogy megvalósul három kívánság. 

Fotó:
pixabay.com

Tippek stresszevés ellen

Ha úgy érezzük, elborít bennünket a harag, a kétségbeesés, a szorongás vagy a szomorúság, nagyon könnyű egy hatalmas tál süteménytől remélni a megkönnyebbülést.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Mit nyújt még egy edzés a sporton kívül?

Azt jól tudjuk, hogy formában tart, meg segít lefogyni, segít elkerülni a betegségeket, jót tesz nekünk mentálisan és elégedettséggel tölt el, de vajon konkretizálva mi minden ad nekünk a sport?