Menü

Nem MELLékes – figyelemfelhívó fotókiállítás

A Mozsár Kávézóban (Budapest, Nagymező utca 21) nyílt meg szeptember 27-én szombaton a Nem MELLékes című fotókiállítás, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a női mellet érintő betegségekre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára. Ezen kívül a test és lélek harmóniáját, a testi-lelki egészség védelmét, és főként a női öntudat felébresztését célozzák a fényképek.

A fotók pályázat útján gyűltek össze, augusztus 22-éig lehetett pályamunkákat beküldeni a szervezőkhöz, az Európai Nők Szervezetéhez. Nagyon értékes fényképek születtek, amelyeket a nőszervezet facebook oldalán is meg lehet tekinteni – érdemes, és egyben elgondolkodtató. Egyre több olyan akcióról lehet hallani, ahol a női mell a téma, legyen szó akár mellrákról, vagy szoptatásról, nagyon hasznos a szemléletformálás. A képeket tallózgatva megjelenik előttünk a betegség, de a küzdelem érdemessége is. Fiatalok, idősek, lányok és édesanyák, sőt párok láthatóak a képeken, melyek mindegyike nagyon kifejező. Már csak azért is hasznosak a hasonló jellegű felhívások, mert a rák esetén különösen fontos az érzelmek feldolgozása, amelynek jó eszköze lehet a fotóművészet.

A díjazottak megérdemelten nyertek, de bizonyosan nem volt könnyű feladata a zsűrinek, hogy a jobbnál jobb alkotások közül kiválassza az első hármat. Minden képnek láthatóan története van. Hatalyák Zsófia, Laki Krisztina, valamint Spiegel Viktor lettek a nyertesek, és az különös öröm, hogy férfiak pályamunkái is láthatóak voltak. Az ő feladatuk ugyanis különösen fontos az elfogadásban. Sok nőnek elsődleges aggodalma, hogy mit gondol majd a párja a mellműtét után, képes lesz-e elfogadni őt, csökkenti-e majd a szemében azt, hogy mennyire gondolja őt nőiesnek. Csak ezután következik az, hogy önmaguk számára mit jelent testileg és lelkileg a műtét.

Érdemes a fotókat megtekinteni a Mozsárban, vagy legalább a facebook-on – lélekmozgató képeket láthat. 

Fotó:
pixabay.com

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.