Menü

Szúnyoginvázió októberben

Az országban számos helyen okoztak problémát a szúnyogok egy igencsak szokatlan időszakban, október közepén. Mi ennek az oka?

A mi kis indiánnyarunkba idén alaposan belerondítottak a vérszívók, pedig régóta vártuk, hogy jöjjön a napsütéses idő. Az elmúlt hónapokban ugyanis elég mostohán bánt velünk az időjárás, a nyár hűvös volt és csapadékos, amelyet egy még csapadékosabb ősz követett. Szeptemberben azt gondoltuk, már sosem áll el az eső, de aztán kissé későn és váratlanul, de nagy örömünkre végre megérkezett az indiánnyár, vagy ha úgy jobban tetszik, a vénasszonyok nyara.

Ezért volt különösen fájdalmas, hogy a szabadidős programokat sok helyen igazi szúnyoginvázió korlátozta. A szakértők szerint nincs ebben semmi különleges, hiszen ha egy különösen csapadékos időszakot nagyobb, csaknem nyári melegebb követ, akkor ennek ez a következménye. A lárváknak ugyanis van elég idejük kikelni.

A hőmérséklet kedvez a vérszívóknak, amelyek rendszerint 20 Celsius fok felett aktivizálják magukat. Ez még most is jó néhány órát jelent egy nap. Ahhoz viszont már nincs elég meleg, hogy érdemes legyen irtani őket. Az irtási időszakban, naplementekor, ugyanis már túl hűvös van ahhoz, hogy eredményesen lehetne csökkenteni a számukat.

Ezzel tehát együtt idén kell élnünk, viszont hamarosan véget ér az indiánnyár, és vigasztaljon minket az, hogy a meleg időszak befejeződése nemcsak szomorúságot, hanem a szúnyogok eltűnése miatt örömet is fog okozni.

Fotó:
pixabay.com

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.