Menü

Szúnyoginvázió októberben

Az országban számos helyen okoztak problémát a szúnyogok egy igencsak szokatlan időszakban, október közepén. Mi ennek az oka?

A mi kis indiánnyarunkba idén alaposan belerondítottak a vérszívók, pedig régóta vártuk, hogy jöjjön a napsütéses idő. Az elmúlt hónapokban ugyanis elég mostohán bánt velünk az időjárás, a nyár hűvös volt és csapadékos, amelyet egy még csapadékosabb ősz követett. Szeptemberben azt gondoltuk, már sosem áll el az eső, de aztán kissé későn és váratlanul, de nagy örömünkre végre megérkezett az indiánnyár, vagy ha úgy jobban tetszik, a vénasszonyok nyara.

Ezért volt különösen fájdalmas, hogy a szabadidős programokat sok helyen igazi szúnyoginvázió korlátozta. A szakértők szerint nincs ebben semmi különleges, hiszen ha egy különösen csapadékos időszakot nagyobb, csaknem nyári melegebb követ, akkor ennek ez a következménye. A lárváknak ugyanis van elég idejük kikelni.

A hőmérséklet kedvez a vérszívóknak, amelyek rendszerint 20 Celsius fok felett aktivizálják magukat. Ez még most is jó néhány órát jelent egy nap. Ahhoz viszont már nincs elég meleg, hogy érdemes legyen irtani őket. Az irtási időszakban, naplementekor, ugyanis már túl hűvös van ahhoz, hogy eredményesen lehetne csökkenteni a számukat.

Ezzel tehát együtt idén kell élnünk, viszont hamarosan véget ér az indiánnyár, és vigasztaljon minket az, hogy a meleg időszak befejeződése nemcsak szomorúságot, hanem a szúnyogok eltűnése miatt örömet is fog okozni.

Fotó:
pixabay.com

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Immunglobulinok szerepe a védekezésben

Mostanában napi témaként merül fel az immunrendszer és azzal kapcsolatos fogalmak, de sokszor helytelenül használjuk ezeket. A leggyakrabban hallott fogalom az immunglobulin, antitest, antigén és ellenanyag. Hogy melyik pontosan mit is jelent, most kiderül.

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Sokszor hallhatunk a lúgosításról, mint az egészséges életmód egyik eleméről, sőt mi több, gyógymódként is emlegetik. Azonban a természettudósok csak tudományos blöffként tartják számon, nem véletlenül. Nézzük meg miről is szól a lúgosítás.

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.