Menü

Kellemetlen íngyulladás

Az emberek többsége legjobban a fogszuvasodástól és az azzal járó kellemetlen orvosi beavatkozásoktól fél, ám az ínygyulladás hasonlóan gyakori és veszélyes szájüregi probléma.

A bakteriális foglepedék a fog szuvasodás mellett ínygyulladást is előidézhet. Ilyenkor ínyünk duzzadt, vöröses színűvé válik és hajlamos a vérzésre.

Ilyenkor még nincs nagyobb gond. A lényeg az, hogy érzékeljük a problémát, amely kezdeti szakaszában házi módszerekkel is hatékonyan kezelhető. A gyakori fogmosás, a megfelelő technikával és a megfelelő fogkrémmel (akadnak speciális ínyvédő termékek) csodákra lehet képes viszonylag rövid idő, akár egy-két hét alatt.

Tartósabb gyulladás, fájdalom, ínyvérzés esetén érdemes orvoshoz fordulni. A szakember könnyedén meg tudja állapítani, mennyire súlyos a probléma.

Amennyiben az ínygyulladás nincs kikezelve, annak komolyabb következményei lehetnek. Fogágybetegség alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a fognyak és az íny közötti rés kimélyül. Ebben a mélyedésben felhalmozódnak a gyulladást okozó baktériumok. A folyamat a fog elveszítéséhez, sőt súlyosabb egészségügyi problémákhoz is vezethet, tehát mindenképpen szükséges a speciális kezelés.

Az ínygyulladás és következményei remek hatékonysággal előzhetőek meg a helyes fogmosás elsajátításával. A legújabb kutatások hangsúlyozzák a szájüregi problémák, gyulladások és  szervezetünk általános egészségügyi állapotának összefüggéseit.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.