Menü

Anyajegy-vizsgálat: télen nyáron fontos

Az anyajegyekre nemcsak a nyári hónapokban érdemes odafigyelni, hanem egész évben. Ha gyanús jelet találunk, fontos a kivizsgáltatás, mert veszélyes melanoma alakulhat ki.

A melanoma az egyik legrosszabb, legveszélyesebb daganattípus, amely gyakran alakul ki anyajegyből. A melanomának magas a halálozási kockázata, éppen ezért érdemes különösen odafigyelni anyajegyeinkre.

Mindannyian hallottuk már, az anyajegyek alapos vizsgálata ajánlott, méghozzá rendszeresen. Az anyajegy formáját, színét, elváltozásait kell figyelni, s ha valami gyanúsat észlelünk, szakemberhez fordulni. Persze ezen kívül kiemelten ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat. Érdemes évente egyszer meglátogatni a bőrgyógyászt.

A legveszélyeztetettebb kategóriába azok tartoznak, akik sokat vannak napon (vagy szoláriumban), akiknek korábban már volt ilyen problémájuk, jellemzően a világosabb bőrűek.

Az anyajegyek vizsgálata általában a nyári időszakban kerül terítékre, ám egész évben érdemes odafigyelni, levetetni pedig nyár előtt ajánlott.

Tehát, ha növekedés, szabálytalan alakot, színt, vagy viszketést tapasztalunk, esetleg anyajegyünk megsérül, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Akár télen is.

Fotó:
pixabay.com

A magas vérnyomás súlyos szövődményei

A magas vérnyomást azért is nevezik „néma gyilkosnak”, mert gyakran nem jár látványos, vagy ijesztő tünetekkel. Éppen ebben áll a veszélye: sokan nem veszik komolyan az állapotot, hiszen nem érzik rosszul magukat

Immunrendszer támogatása a bélflórán keresztül

A bélflóra egészsége elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így nem árt erre is odafigyelni a rohanó mindennapokban.

Mik azok a fitoösztrogének és miért tesznek jót a hormonrendszernek?

Akár valamilyen betegség miatt, akár a korral járó menopauza miatt borul fel a hormonális egyensúly, jó hatással vannak bizonyos növényi hatóanyagok.

Irritábilis bél szindróma?

Mikor meghalljuk az orvostól a betegség nevét, elsőre csak az ugrik be, hogy ezt már egyszer hallottuk, vagy olvastuk valahol, de sokat nem mond a kifejezés. Mi is az az irritábilis bél szindróma?

Fáradtság és energiahiány okai és kezelése természetes módszerekkel

Mai felpörgött és rohanó világunkban gyakran érezzük azt, hogy fáradtak és kimerültek vagyunk. Az energia és a motiváció hiánya gyakran nem csak kimerültséget és kiégést okoz, hanem komolyabb fizikai tünetekkel vagy akár betegségekkel is járhat.