Közelít a jojó-effektus időszaka – tehet ellene!
- Dátum: 2014.12.09., 20:51
- bőr, cukor, diéta, egészséges étkezés, életmódváltás, emésztőrendszer, érrendszer, étolaj, fogyókúra, jojó-effektus, karácsony, liszt, recept, súlyingadozás, újévi fogadalom, ünnep, ünnepi menü
Nagyon sokan küzdenek a jojó-effektussal, azaz a fogyás és a hízás végtelenített váltakozásával. Mindez nagyon megviseli a szervezetet. Az ünnepek előtti és utáni hetek azok, amikor a legtöbben küzdenek a kilókkal: először fogynak, hogy „legyen hová hízni” karácsonykor, amit sikeresen meg is valósítanak, majd igyekeznek újra leadni ezeket a kilókat… Mit tehet, hogy mindezt elkerülje?
A jojó-effektus-szerű fogyás sok esetben többet árt, mint használ. Mondhatjuk, hogy még mindig jobb, mint egyre csak egymásra halmozni a plusz kilókat, azonban mégsem jelent igazi megoldást, és nagyon megviseli a szervezetet - hiszen nincs ideje hozzászokni az új súlyhoz, ami egyszer több, másszor kevesebb. A bőrt, a kötőszöveteket, az emésztő- és érrendszert is megterheli a súlyváltakozás.
A probléma abból ered, hogy az emberek fogyókúrákban gondolkodnak életmódváltás helyett. Sokan azt hiszik, hogy ha valamilyen módszerrel tudtak fogyni, majd mégis visszahízzák a leadott kilókat, akkor maga a módszer nem volt elég hatékony. Mindez abból ered, hogy sok fogyókúrás hirdetés azzal reklámoz, hogy a leadott kilók a diéta vége után sem jönnek vissza. Jól hangzik, de mindez csak az életmódváltás révén megvalósítható. Ez azt jelenti, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen lecserél a konyhájában (különösen igaz ez a cukorra, a finomlisztre és az étolajra), valamint elkezd sportolni, és új, egészségesebb főzési technikákat alkalmazni. Mindez nem egy időszakra, hanem egy életre szól.
Érdemes még most, az ünnepek kezdete előtt elgondolkodni azon, hogy tényleg megéri-e, hogy az óriás lakoma után újra komoly fogyókúrába kell kezdeni. Na mégis mit tehetünk az ellen, hogy ne szorítson a nadrág év elején? Olvassa el, mi a három legfontosabb ismérve a karácsonyi jojó-effektus elkerülésének!
- Állítson össze egészséges karácsonyi menüt! Talán túlzott kihívásnak hangzik, pedig nem is olyan bonyolult, csupán néhány összetevőt kell lecserélni. Manapság már rengeteg ilyen receptet találhat az interneten. Az Éhezésmentes Karcsúság Szafival elnevezésű facebook oldalon például többszáz egészséges recept közül válogathat, a főételektől a sós és édes süteményekig.
- Lehet enni sok mindent, de nem mindegy, hogy mennyit! A karácsony legfőbb problémája, hogy korlátlan mennyiségű étel áll rendelkezésre, valamint hogy nem akarjuk megsérteni azzal az anyukát, apukát, nagymamát, hogy nem eszünk a főztjükből. Nos, lehet enni belőle, de nem muszáj addig falatozni, amíg már nem kapunk levegőt… A mennyiség bizony nagyonis számít, hiszen nem csak az egészségtelen alapanyagoktól hízunk, hanem azért, mert túlságosan sokan eszünk. A mérték érték!
- Valahogy az ünnepek idején jobban elfelejtjük az étkezések természetes menetét. Az evés gyakorlatilag végtelen és egybe nyúló. Próbáljon meg nem elfelejtkezni arról, hogy reggelit, ebédet és vacsorát egyen, a finom sütemények pedig képezzék a tízórai és az uzsonna részét. A napi ötszöri étkezés egészséges, de nem akkor, ha ezek teljesen összefolynak. A nassolást is ütemezze!
Higgye el, vidámabban fog telni az újév, ha nem azt kell az első fogalmak közé építeni, hogy diétába kell kezdeni. Ha rendszeresen erről szólnak a fogadalmai, akkor érdemes elgondolkodnia.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.