Menü

Közelít a jojó-effektus időszaka – tehet ellene!

Nagyon sokan küzdenek a jojó-effektussal, azaz a fogyás és a hízás végtelenített váltakozásával. Mindez nagyon megviseli a szervezetet. Az ünnepek előtti és utáni hetek azok, amikor a legtöbben küzdenek a kilókkal: először fogynak, hogy „legyen hová hízni” karácsonykor, amit sikeresen meg is valósítanak, majd igyekeznek újra leadni ezeket a kilókat… Mit tehet, hogy mindezt elkerülje?

A jojó-effektus-szerű fogyás sok esetben többet árt, mint használ. Mondhatjuk, hogy még mindig jobb, mint egyre csak egymásra halmozni a plusz kilókat, azonban mégsem jelent igazi megoldást, és nagyon megviseli a szervezetet - hiszen nincs ideje hozzászokni az új súlyhoz, ami egyszer több, másszor kevesebb. A bőrt, a kötőszöveteket, az emésztő- és érrendszert is megterheli a súlyváltakozás.

A probléma abból ered, hogy az emberek fogyókúrákban gondolkodnak életmódváltás helyett. Sokan azt hiszik, hogy ha valamilyen módszerrel tudtak fogyni, majd mégis visszahízzák a leadott kilókat, akkor maga a módszer nem volt elég hatékony. Mindez abból ered, hogy sok fogyókúrás hirdetés azzal reklámoz, hogy a leadott kilók a diéta vége után sem jönnek vissza. Jól hangzik, de mindez csak az életmódváltás révén megvalósítható. Ez azt jelenti, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen lecserél a konyhájában (különösen igaz ez a cukorra, a finomlisztre és az étolajra), valamint elkezd sportolni, és új, egészségesebb főzési technikákat alkalmazni. Mindez nem egy időszakra, hanem egy életre szól.

Érdemes még most, az ünnepek kezdete előtt elgondolkodni azon, hogy tényleg megéri-e, hogy az óriás lakoma után újra komoly fogyókúrába kell kezdeni. Na mégis mit tehetünk az ellen, hogy ne szorítson a nadrág év elején? Olvassa el, mi a három legfontosabb ismérve a karácsonyi jojó-effektus elkerülésének!

  • Állítson össze egészséges karácsonyi menüt! Talán túlzott kihívásnak hangzik, pedig nem is olyan bonyolult, csupán néhány összetevőt kell lecserélni. Manapság már rengeteg ilyen receptet találhat az interneten. Az Éhezésmentes Karcsúság Szafival elnevezésű facebook oldalon például többszáz egészséges recept közül válogathat, a főételektől a sós és édes süteményekig.
  • Lehet enni sok mindent, de nem mindegy, hogy mennyit! A karácsony legfőbb problémája, hogy korlátlan mennyiségű étel áll rendelkezésre, valamint hogy nem akarjuk megsérteni azzal az anyukát, apukát, nagymamát, hogy nem eszünk a főztjükből. Nos, lehet enni belőle, de nem muszáj addig falatozni, amíg már nem kapunk levegőt… A mennyiség bizony nagyonis számít, hiszen nem csak az egészségtelen alapanyagoktól hízunk, hanem azért, mert túlságosan sokan eszünk. A mérték érték!
  • Valahogy az ünnepek idején jobban elfelejtjük az étkezések természetes menetét. Az evés gyakorlatilag végtelen és egybe nyúló. Próbáljon meg nem elfelejtkezni arról, hogy reggelit, ebédet és vacsorát egyen, a finom sütemények pedig képezzék a tízórai és az uzsonna részét. A napi ötszöri étkezés egészséges, de nem akkor, ha ezek teljesen összefolynak. A nassolást is ütemezze!

Higgye el, vidámabban fog telni az újév, ha nem azt kell az első fogalmak közé építeni, hogy diétába kell kezdeni. Ha rendszeresen erről szólnak a fogadalmai, akkor érdemes elgondolkodnia. 

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!