Menü

Még mindig nem elég széles az egészséges ünnepi édességek kínálata

Egyre többen szeretnének odafigyelni saját és családtagjaik egészségére az ünnepek idején. Persze azért nem szívesen száműzzük teljesen a hagyományos édességeket az otthonunkból karácsony idején, de sajnos még mindig nem elég széles az egészséges kínálat.

Néhány éve javuló tendencia volt megfigyelhető: szerencsére megjelentek az egészséges szaloncukrok, csokimikulások. Egyre több diétás finomságot találhattunk a boltok polcain – vagy legalább az interneten. Jellemzően ugyanis a kínálat nagy része még mindig csak speciális üzletekben, vagy webáruházakban elérhető. A hagyományos boltok, nagyáruházak kínálata még mindig nem elég széles, így elszomorodhat, aki szeretne odafigyelni a diétára a karácsonyi időszakban. Ami viszont jó hír, hogy megjelentek a palettán az ételallergiások számára is megfelelő termékek, úgymint a laktózmentes csokimikulás.

Az viszont továbbra is igaz, hogy ezen termékek ára jóval magasabb átlagos társaiknál, így erősen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik ilyen jellegű finomságokat szeretnének vásárolni. Még mindig az a legelérhetőbb megoldás, ha házilag készítjük el a hagyományos édességeket. Persze a csokoládémikulást elég nehéz lenne, na de most már a karácsony következik. Az interneten számtalan egészséges bejgli, szaloncukor és mézeskalács recept található. Elkészítésük nem is olyan bonyolult, mint elsőre gondolnánk, hiszen csak a lisztet és a cukrot kell másfajtára cserélnünk. Azért érdemes a receptek között keresgélni, mert ha túl sok alapanyagot megváltoztatunk (pl. paleolit étrend esetén), akkor közel sem garantálható az eredeti ízhatás. Ez azonban ne ijesszen el senkit attól, hogy mások által már kipróbált, és jónak talált recepteket alkalmazzon.

Két diétás szaloncukor azoknak, akik mégsem szeretnének nekiállni a házi készítésnek:

Olcsóbb változat: Csengettyű diabetikus szaloncukor: a zacskó többféle ízesítésű szaloncukrot tartalmaz (eper, kávé, rum és marcipán). A termék gluténmentes, 400 g ára kb. 1490 Ft
Minőségi változat: Stühmer diabetikus mogyorókrémes szaloncukor, 350 g ára kb. 3000 Ft
Étcsokoládés élmény: Stühmer diabetikus étcsokis trüffel szaloncukor, 350 g ára kb. 2500 Ft

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani