Menü

A sokszínű olívaolaj

Az olívaolaj áldásos hatásai közismertek. Érdemes közelebbről is megismerni a növényt, termését és az abból préselt egészséges folyadékot!

Az olajfa termése, az olívabogyó igazi kincset rejt magában. Az olívabogyó jellegzetes illatú és ízű zsiradékát már korán felfedezte magának az emberiség. A történeti források szerint már az ókori Görögországban nagy népszerűségnek örvendett, amellett, hogy fontos élelmiszer volt, jelentősége ennél jóval tovább mutatott. Elég csak az olimpiai bajnokoknak járó olajfaágat említeni, de többféle vallási, kulturális jelentést is hordozott magában a mediterrán növény.

Természetesen az olajfa termesztése is korán kezdődött, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hol hasznosították először a növényt. Egy széles körben elfogadott nézett szerint Krétán, míg mások Mezopotámiára, vagy az Ibériai-félszigetre teszik le a voksukat.

Az olívaolaj elsődleges ütőkártyái a nagy mennyiségben hordozott telítetlen zsírsavak, ezek ugyanis csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanakkor számos más pozitív hatása is van a közkedvelt növényi zsiradéknak. Vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, jó hatással van az izmokra és a reumára is többek között.

Az olívaolajnak számos fajtája, előállítási módja (szűz, extra szűz, stb.) van, s egyáltalán nem könnyű kiigazodni közöttük. Az olaj felhasználását tekintve szintén komoly lehetőségek állnak előttünk, hiszen rengeteg étel elkészítésében és kiegészítésében van szerepe. Nem véletlenül hasonlítják a borhoz, hiszen elkészítési, íz és fogyasztási világa rendkívül sokszínű.

Fotó:
pixabay.com

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!