A sokszínű olívaolaj
- Dátum: 2015.02.03., 09:58
- egészség, étel, Kréta, kulturális, mediterrán, Olíva, olívabogyó, olívaolaj
Az olívaolaj áldásos hatásai közismertek. Érdemes közelebbről is megismerni a növényt, termését és az abból préselt egészséges folyadékot!
Az olajfa termése, az olívabogyó igazi kincset rejt magában. Az olívabogyó jellegzetes illatú és ízű zsiradékát már korán felfedezte magának az emberiség. A történeti források szerint már az ókori Görögországban nagy népszerűségnek örvendett, amellett, hogy fontos élelmiszer volt, jelentősége ennél jóval tovább mutatott. Elég csak az olimpiai bajnokoknak járó olajfaágat említeni, de többféle vallási, kulturális jelentést is hordozott magában a mediterrán növény.
Természetesen az olajfa termesztése is korán kezdődött, arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hol hasznosították először a növényt. Egy széles körben elfogadott nézett szerint Krétán, míg mások Mezopotámiára, vagy az Ibériai-félszigetre teszik le a voksukat.
Az olívaolaj elsődleges ütőkártyái a nagy mennyiségben hordozott telítetlen zsírsavak, ezek ugyanis csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanakkor számos más pozitív hatása is van a közkedvelt növényi zsiradéknak. Vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő, jó hatással van az izmokra és a reumára is többek között.
Az olívaolajnak számos fajtája, előállítási módja (szűz, extra szűz, stb.) van, s egyáltalán nem könnyű kiigazodni közöttük. Az olaj felhasználását tekintve szintén komoly lehetőségek állnak előttünk, hiszen rengeteg étel elkészítésében és kiegészítésében van szerepe. Nem véletlenül hasonlítják a borhoz, hiszen elkészítési, íz és fogyasztási világa rendkívül sokszínű.
Fotó:
pixabay.com
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.