Menü

A legveszélyesebb időszak

Tél vége van, így ebben az időszakban még inkább oda kell figyelnünk egészségünkre, szervezetünk ugyanis ilyenkor a legvédtelenebb.

Nem véletlenül csapnak le a különböző járványok hatékonyan ebben az időszakban, tél vége van, most már hónapok óta szegényesebben, kevesebb értékes ásványi anyagot és vitamint bevíve táplálkozunk. Kevesebbet mozgunk, kevés nap ér minket. Szervezetünk ilyenkor a legvédtelenebb.

Attól még, hogy ez igaz, nekünk is lehet beleszólásunk a dologba, azaz tudatos táplálkozással és különböző kiegészítőkkel segíthetünk immunrendszerünknek. Megéri!

Itt van például a D-vitamin, amely egyáltalán nem olyan népszerű, mint C, viszont nagyon fontos. Sajnos jellemző, hogy az emberek jelentős része egyáltalán nem foglalkozik a D-vitamin pótlásával, pedig a tél végén és tavasz elején erre mindenképpen szükség volna. Hiszen a D-vitamin hiánya a kisebb betegségek mellett akár a komolyabb egészségügyi problémák kockázatát is növelheti.

Ha nincs meg a megfelelő napsütés, márpedig nincs, akkor csakis a táplálkozással tudunk javítani a dolgon. Többek között a májban, a különböző halakban, olajos halakban, vagy más halas termékekben, a tojásban, gombákban és tejben találunk D-vitamint, de az élelmiszereket sok esetben érdemes kiegészíteni speciális készítményekkel.

A D-vitamin már kezdetektől nagyon fontos, a magzat és a csecsemők fejlődésében is kiemelkedő szerepet tölt be.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.