Menü

Idényzöldségek kistermelőktől – Zöldségkosár már négy városban

Fontos a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, viszont tudjuk, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek nagy része sok vegyi anyaggal érintkezik, az íze és vitamin-, valamint tápanyagtartalma jelentősen csökkent. Kiváló megoldás a Zöldségkosár rendszer, amely már négy helyszínen működik.

Egy kosárnyi idényzöldség, gyümölcs, házi tojás, tészta, valamint kiegészítésképp méz, lekvár, szendvicskrém és egyéb finomság lehet a tartalma a rendelésünknek, amennyiben Szegeden, Makón, Kecskeméten, vagy Budapesten élünk. Jelenleg ezen városokban elérhető az a rendszer, ahol egyenesen a kistermelőktől vehetjük át a vegyszermentes, egészséges, és idényjellegű élelmiszereket. Háromféle méretű és árkategóriájú kosárból választhatunk, de az árak szerencsére kedvezőek, tekintve, hogy a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet nem tart fenn boltot, vagy raktárhelyiséget. Éppen ennek köszönheti a frissességét, hiszen az áru azonnal a vásárlókhoz kerül.

A rendszer a személyes kapcsolatokon alapul: a Zöldségkosár honlapján minden kistermelőt megismerhetünk, és a vásárlás során egyedi igényeket, visszajelzéseket küldhetünk nekik. A lehetőségekhez mérten figyelembe vesznek minden kérést, viszont az is lehetséges, hogy valamiből kevesebb/több érkezik, a terméstől függően. Mindez szokatlan lehet a multikhoz szokott vásárlóknak, de egyben üdítő is, mert a valósághoz szabjuk a vásárlást, nem pedig a vásárláshoz szabjuk a termelést, amely természetesen csak ipari keretek között megoldható. Ugyanígy nem a recepthez vásároljuk az alapanyagot, hanem fordítva: a Zöldségkosárhoz szabjuk, hogy mit főzzünk.

A Zöldségkosár megkönnyíti a tudatos vásárlást, ugyanis a hétköznapi felhasználónak nehéz nyomon követnie, hogy éppen mik az idény-jellegű zöldségek és gyümölcsök, valamint hogy hol lehet bio és környezettudatos módon termelt változatban beszerezni azokat. Ráadásul a vásárlásunkkal nagyvállalatok helyett olyan kistermelőket támogatunk, akik szívükön viselik a föld, a gazdaság, a termények sorsát.

További információk a www.zoldsegkosar.hu link alatt találhatóak. 

Fotó:
pixabay.com

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.