Menü

Idényzöldségek kistermelőktől – Zöldségkosár már négy városban

Fontos a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, viszont tudjuk, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek nagy része sok vegyi anyaggal érintkezik, az íze és vitamin-, valamint tápanyagtartalma jelentősen csökkent. Kiváló megoldás a Zöldségkosár rendszer, amely már négy helyszínen működik.

Egy kosárnyi idényzöldség, gyümölcs, házi tojás, tészta, valamint kiegészítésképp méz, lekvár, szendvicskrém és egyéb finomság lehet a tartalma a rendelésünknek, amennyiben Szegeden, Makón, Kecskeméten, vagy Budapesten élünk. Jelenleg ezen városokban elérhető az a rendszer, ahol egyenesen a kistermelőktől vehetjük át a vegyszermentes, egészséges, és idényjellegű élelmiszereket. Háromféle méretű és árkategóriájú kosárból választhatunk, de az árak szerencsére kedvezőek, tekintve, hogy a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet nem tart fenn boltot, vagy raktárhelyiséget. Éppen ennek köszönheti a frissességét, hiszen az áru azonnal a vásárlókhoz kerül.

A rendszer a személyes kapcsolatokon alapul: a Zöldségkosár honlapján minden kistermelőt megismerhetünk, és a vásárlás során egyedi igényeket, visszajelzéseket küldhetünk nekik. A lehetőségekhez mérten figyelembe vesznek minden kérést, viszont az is lehetséges, hogy valamiből kevesebb/több érkezik, a terméstől függően. Mindez szokatlan lehet a multikhoz szokott vásárlóknak, de egyben üdítő is, mert a valósághoz szabjuk a vásárlást, nem pedig a vásárláshoz szabjuk a termelést, amely természetesen csak ipari keretek között megoldható. Ugyanígy nem a recepthez vásároljuk az alapanyagot, hanem fordítva: a Zöldségkosárhoz szabjuk, hogy mit főzzünk.

A Zöldségkosár megkönnyíti a tudatos vásárlást, ugyanis a hétköznapi felhasználónak nehéz nyomon követnie, hogy éppen mik az idény-jellegű zöldségek és gyümölcsök, valamint hogy hol lehet bio és környezettudatos módon termelt változatban beszerezni azokat. Ráadásul a vásárlásunkkal nagyvállalatok helyett olyan kistermelőket támogatunk, akik szívükön viselik a föld, a gazdaság, a termények sorsát.

További információk a www.zoldsegkosar.hu link alatt találhatóak. 

Fotó:
pixabay.com

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.