Menü

Az ország legvarázslatosabb piaca

Egyre felkapottabbak újra az olyan piacok, ahol házi készítésű, bio, vagy kézműves dolgok kaphatóak. Ezzel gyakorlatilag visszatérünk a régi hagyományokhoz, amikor természetes volt, hogy a piacon vásárolnak az emberek, valamint hogy a piacokon nem nagykerből hozott termékekhez juthatunk, hanem mindenki a saját portékáját árulja. Az ország legkedveltebb biopiaca a Balaton-Felvidéken található.

A Káptalantótiban lévő Liliomkert Piac már országos hírnévre tett szert, és külön családi program lett ide ellátogatni vasárnap. Noha sok piacnak manapság szombat a napja, itt ragaszkodnak a klasszikus hagyományokhoz: vasárnap vásárnap… Rengeteg árus házi termékei közül választhatunk, s van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Felsorolni is nehéz, de egy kis ízelítő: sajtok, szalámik, kolbászok, füstölt halak, szalonnák, mézek, lekvárok, zöldségek és gyümölcsök, tészták, szárított zöldség- és gyümölcs chipsek, kekszek, szörpök, csokoládék, jajIstenemmithagytunkki… Ha már a felsorolástól is megéheztek, akkor azért még tetézzük a dolgot annyival, hogy friss finomságokat is fogyaszthatunk helyben. Házi menü, langallók, frissen sültek, rétesek, forró/hideg italok szezontól függően, és ki tudja még mennyi minden várja az érdeklődőket.

Szerencsére nem csak a hasunkat tölthetjük meg, hanem csodás kézműves alkotásokkal is találkozhatunk. Például kerámiákkal, textil, horgolt, kötött , varrott termékekkel, aztán vannak még szappanok, ékszerek, és nem is soroljuk tovább – nézze meg mindenki maga, ha eddig még nem tette, tényleg érdemes. Az árusok közvetlenek, és a vásárlók is, a törzsvásárlók már jól ismerik a kofákat és a termékeiket. Érkeznek ide gyerekekkel és kutyával is. Zeneszó, kézműves játékok, régiségek, és nem mellesleg csodálatos környezet várja az ide látogatókat.

A piac hangulata utánozhatatlan, és a Balaton-felvidéki táj adja hozzá az alaphangot. Érdemes kirándulgatni ezen a fantasztikus szépségű vidéken, vagy meglátogatni valamelyik borospincét. Minden héten van itt vásár, bár igaz, hogy nyáron valamivel több az árus és a vevő is. Minden évszakban más hangulat uralja a piacot, így nem elég egyszer kipróbálni. De ezt talán mondani sem kell annak, aki egyszer ellátogat ide: vigyázat, függőséget okozhat! :)

Fotó:
pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.