Menü

Az ország legvarázslatosabb piaca

Egyre felkapottabbak újra az olyan piacok, ahol házi készítésű, bio, vagy kézműves dolgok kaphatóak. Ezzel gyakorlatilag visszatérünk a régi hagyományokhoz, amikor természetes volt, hogy a piacon vásárolnak az emberek, valamint hogy a piacokon nem nagykerből hozott termékekhez juthatunk, hanem mindenki a saját portékáját árulja. Az ország legkedveltebb biopiaca a Balaton-Felvidéken található.

A Káptalantótiban lévő Liliomkert Piac már országos hírnévre tett szert, és külön családi program lett ide ellátogatni vasárnap. Noha sok piacnak manapság szombat a napja, itt ragaszkodnak a klasszikus hagyományokhoz: vasárnap vásárnap… Rengeteg árus házi termékei közül választhatunk, s van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Felsorolni is nehéz, de egy kis ízelítő: sajtok, szalámik, kolbászok, füstölt halak, szalonnák, mézek, lekvárok, zöldségek és gyümölcsök, tészták, szárított zöldség- és gyümölcs chipsek, kekszek, szörpök, csokoládék, jajIstenemmithagytunkki… Ha már a felsorolástól is megéheztek, akkor azért még tetézzük a dolgot annyival, hogy friss finomságokat is fogyaszthatunk helyben. Házi menü, langallók, frissen sültek, rétesek, forró/hideg italok szezontól függően, és ki tudja még mennyi minden várja az érdeklődőket.

Szerencsére nem csak a hasunkat tölthetjük meg, hanem csodás kézműves alkotásokkal is találkozhatunk. Például kerámiákkal, textil, horgolt, kötött , varrott termékekkel, aztán vannak még szappanok, ékszerek, és nem is soroljuk tovább – nézze meg mindenki maga, ha eddig még nem tette, tényleg érdemes. Az árusok közvetlenek, és a vásárlók is, a törzsvásárlók már jól ismerik a kofákat és a termékeiket. Érkeznek ide gyerekekkel és kutyával is. Zeneszó, kézműves játékok, régiségek, és nem mellesleg csodálatos környezet várja az ide látogatókat.

A piac hangulata utánozhatatlan, és a Balaton-felvidéki táj adja hozzá az alaphangot. Érdemes kirándulgatni ezen a fantasztikus szépségű vidéken, vagy meglátogatni valamelyik borospincét. Minden héten van itt vásár, bár igaz, hogy nyáron valamivel több az árus és a vevő is. Minden évszakban más hangulat uralja a piacot, így nem elég egyszer kipróbálni. De ezt talán mondani sem kell annak, aki egyszer ellátogat ide: vigyázat, függőséget okozhat! :)

Fotó:
pixabay.com

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.