Menü

Mángold, a „zabálnivaló” zöldség

Még vagy már kevesen ismerik a mángoldot, pedig kiváló zöldség: komplex felhasználási módja révén többféle zöldség előnyeit egyesíti magában, vitaminforrásban sokakat leköröz, ráadásul még nagyon esztétikus is.

A mángold legklasszikusabb felhasználása, hogy a spenóthoz hasonlóan főzelékként készítik el, ráadásul a szezonja éppen a spenóté után következik. Ennek a tisztítása ráadásul sokkal egyszerűbb. Néhányan a kesernyés ízére panaszkodnak, pedig ebben rejlik a mángold pikantériája, de aki ezt nem kedveli, kövesse a következő egyszerű főzési trükköket: tegye fel főni magas hőfokon, ugyanis a gyors forralás révén eltűnik a kesernyés íz. A másik módszer, ha leöntjük az első főzővizet, és ezután főzzük meg, vagy készítjük el a recept szerinti módszerrel a zöldséget.

A leveleit nem csak főzelékfélékhez, hanem salátákhoz, és göngyölt ételek készítéséhez is alkalmazzák. Ezen kívül még a színes szárát is elkészíthetjük (azért színes, mert a mángold szár-része, vagyis az úgynevezett levélnyele lehet sárga, fehér, és rószaszínes-vöröses is) ahhoz hasonlóan, mintha spárgát, vagy rebarbarát használnánk.

Bár a szezonon, valamint a nagyobb üzleteken kívül nehezen beszerezhető, otthon könnyedén termeszthetjük a kert naposabb részein. Már csak azért is érdemes, mert még a paradicsomnál is több C vitamint tartalmaz! Ezen kívül még A, B, E, és K vitaminban, antioxidánsokban és vasban gazdag, így fogyasztását különösen ajánlják a rák megelőzése érdekében, valamint kismamák számára is, továbbá azoknak, akiknek az immunrendszerük erősítést igényel.

Amennyiben különleges ételekkel szeretne kedveskedni a vendégeinek, akkor a mángold kiváló választás lehet, mert akár más zöldségekkel, akár hússal kombinálva isteni ételek készíthetőek belőle. A legjobb választás, ha fokhagymával ízesítjük, amely kiemeli és fokozza ízének különlegességét.

Fotó:
pixabay.com

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.