Mángold, a „zabálnivaló” zöldség
- Dátum: 2015.04.28., 21:22
- fokhagyma, főzelék, főzés, immunerősítés, kismamák, mángold, paradicsom, rák megelőzés, rebarbara, spárga, spenót, vas, vitamin, vitaminforrás
Még vagy már kevesen ismerik a mángoldot, pedig kiváló zöldség: komplex felhasználási módja révén többféle zöldség előnyeit egyesíti magában, vitaminforrásban sokakat leköröz, ráadásul még nagyon esztétikus is.
A mángold legklasszikusabb felhasználása, hogy a spenóthoz hasonlóan főzelékként készítik el, ráadásul a szezonja éppen a spenóté után következik. Ennek a tisztítása ráadásul sokkal egyszerűbb. Néhányan a kesernyés ízére panaszkodnak, pedig ebben rejlik a mángold pikantériája, de aki ezt nem kedveli, kövesse a következő egyszerű főzési trükköket: tegye fel főni magas hőfokon, ugyanis a gyors forralás révén eltűnik a kesernyés íz. A másik módszer, ha leöntjük az első főzővizet, és ezután főzzük meg, vagy készítjük el a recept szerinti módszerrel a zöldséget.
A leveleit nem csak főzelékfélékhez, hanem salátákhoz, és göngyölt ételek készítéséhez is alkalmazzák. Ezen kívül még a színes szárát is elkészíthetjük (azért színes, mert a mángold szár-része, vagyis az úgynevezett levélnyele lehet sárga, fehér, és rószaszínes-vöröses is) ahhoz hasonlóan, mintha spárgát, vagy rebarbarát használnánk.
Bár a szezonon, valamint a nagyobb üzleteken kívül nehezen beszerezhető, otthon könnyedén termeszthetjük a kert naposabb részein. Már csak azért is érdemes, mert még a paradicsomnál is több C vitamint tartalmaz! Ezen kívül még A, B, E, és K vitaminban, antioxidánsokban és vasban gazdag, így fogyasztását különösen ajánlják a rák megelőzése érdekében, valamint kismamák számára is, továbbá azoknak, akiknek az immunrendszerük erősítést igényel.
Amennyiben különleges ételekkel szeretne kedveskedni a vendégeinek, akkor a mángold kiváló választás lehet, mert akár más zöldségekkel, akár hússal kombinálva isteni ételek készíthetőek belőle. A legjobb választás, ha fokhagymával ízesítjük, amely kiemeli és fokozza ízének különlegességét.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.