Menü

Mángold, a „zabálnivaló” zöldség

Még vagy már kevesen ismerik a mángoldot, pedig kiváló zöldség: komplex felhasználási módja révén többféle zöldség előnyeit egyesíti magában, vitaminforrásban sokakat leköröz, ráadásul még nagyon esztétikus is.

A mángold legklasszikusabb felhasználása, hogy a spenóthoz hasonlóan főzelékként készítik el, ráadásul a szezonja éppen a spenóté után következik. Ennek a tisztítása ráadásul sokkal egyszerűbb. Néhányan a kesernyés ízére panaszkodnak, pedig ebben rejlik a mángold pikantériája, de aki ezt nem kedveli, kövesse a következő egyszerű főzési trükköket: tegye fel főni magas hőfokon, ugyanis a gyors forralás révén eltűnik a kesernyés íz. A másik módszer, ha leöntjük az első főzővizet, és ezután főzzük meg, vagy készítjük el a recept szerinti módszerrel a zöldséget.

A leveleit nem csak főzelékfélékhez, hanem salátákhoz, és göngyölt ételek készítéséhez is alkalmazzák. Ezen kívül még a színes szárát is elkészíthetjük (azért színes, mert a mángold szár-része, vagyis az úgynevezett levélnyele lehet sárga, fehér, és rószaszínes-vöröses is) ahhoz hasonlóan, mintha spárgát, vagy rebarbarát használnánk.

Bár a szezonon, valamint a nagyobb üzleteken kívül nehezen beszerezhető, otthon könnyedén termeszthetjük a kert naposabb részein. Már csak azért is érdemes, mert még a paradicsomnál is több C vitamint tartalmaz! Ezen kívül még A, B, E, és K vitaminban, antioxidánsokban és vasban gazdag, így fogyasztását különösen ajánlják a rák megelőzése érdekében, valamint kismamák számára is, továbbá azoknak, akiknek az immunrendszerük erősítést igényel.

Amennyiben különleges ételekkel szeretne kedveskedni a vendégeinek, akkor a mángold kiváló választás lehet, mert akár más zöldségekkel, akár hússal kombinálva isteni ételek készíthetőek belőle. A legjobb választás, ha fokhagymával ízesítjük, amely kiemeli és fokozza ízének különlegességét.

Fotó:
pixabay.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani