Menü

Házi praktikák a korpás haj ellen

A korpás haj kellemetlen esztétikai probléma, amelyet lehetőség szerint szeretnénk azonnal kezelni, sőt megelőzni. Szerencsére kiváló házi praktikák állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak olcsóak, hanem nagyon egyszerűek is.

Hajkorpásodás esetén nem szükséges azonnal rohanni a gyógyszertárba, bőrgyógyászhoz, vagy bolti vegyszeres készítményekhez nyúlni. A probléma gyakran sokkal könnyebben kezelhető, mint gondolnánk.

A legkedvezőbb áru, mégis nagyon hatásos megoldás a natúr joghurtos hajpakolás. Rövid hajra egy kis poharas, hosszú hajra pedig egy nagyobb poharas, zsírszegény natúr joghurtot szerezzünk be, és hajmosás előtt alkalmazzuk. Oszlassuk el a fejbőrön, és húsz perc múlva öblítsük le. Ez ápolja a hajat és a fejbőrt, a felesleges faggyút pedig magába szívja. A kezelést hetente-kéthetente ismételjük meg, és figyeljük az eredményt.

Mivel a korpás hajat sok esetben a száraz fejbőr okozza, így kiválóak lehetnek az olajos hajpakolások, vagy az, ha a samponhoz keverünk hozzá pár csepp olajat. Kiváló lehet a teafaolaj, valamint hidegen sajtolt, nyers szűz olajak, például az ilyen módon készült kókuszolaj, ricinusolaj, valamint a levendulás masszázs-, vagy illóolaj. De kiváló lehet a jó minőségű olíva- és mandulaolaj, valamint az egyre közkedveltebb argánolaj is. Az olajak némelyike zsírossá teheti a hajat, ha nem megfelelően alkalmazzuk, erre érdemes odafigyelni. Minden esetben az a legkedvezőbb, ha hajmosás előtt, pakolás-szerűen hagyjuk azt a fejbőrön, majd hajmosáskor lemossuk és leöblítjuk.

A korpás hajat némely esetben pikkelysömör okozza. A levendulaolajak ebben az esetben is kiválóak lehetnek, viszont ha ez nem javít a helyzeten, akkor érdemes egy hajgyógyászt felkeresni, aki a mikrokamerás fejbőrvizsgálat után személyre szabott készítmény-összeállítást javasolhat. 

Fotó:
pixabay.com

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenkinek megvan a saját reggeli rutinja és természetes, hogy más és más dolgok válnak be mindenkinek, de van néhány alapvető szabály, amit érdemes követni.

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.