Menü

Házi praktikák a korpás haj ellen

A korpás haj kellemetlen esztétikai probléma, amelyet lehetőség szerint szeretnénk azonnal kezelni, sőt megelőzni. Szerencsére kiváló házi praktikák állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak olcsóak, hanem nagyon egyszerűek is.

Hajkorpásodás esetén nem szükséges azonnal rohanni a gyógyszertárba, bőrgyógyászhoz, vagy bolti vegyszeres készítményekhez nyúlni. A probléma gyakran sokkal könnyebben kezelhető, mint gondolnánk.

A legkedvezőbb áru, mégis nagyon hatásos megoldás a natúr joghurtos hajpakolás. Rövid hajra egy kis poharas, hosszú hajra pedig egy nagyobb poharas, zsírszegény natúr joghurtot szerezzünk be, és hajmosás előtt alkalmazzuk. Oszlassuk el a fejbőrön, és húsz perc múlva öblítsük le. Ez ápolja a hajat és a fejbőrt, a felesleges faggyút pedig magába szívja. A kezelést hetente-kéthetente ismételjük meg, és figyeljük az eredményt.

Mivel a korpás hajat sok esetben a száraz fejbőr okozza, így kiválóak lehetnek az olajos hajpakolások, vagy az, ha a samponhoz keverünk hozzá pár csepp olajat. Kiváló lehet a teafaolaj, valamint hidegen sajtolt, nyers szűz olajak, például az ilyen módon készült kókuszolaj, ricinusolaj, valamint a levendulás masszázs-, vagy illóolaj. De kiváló lehet a jó minőségű olíva- és mandulaolaj, valamint az egyre közkedveltebb argánolaj is. Az olajak némelyike zsírossá teheti a hajat, ha nem megfelelően alkalmazzuk, erre érdemes odafigyelni. Minden esetben az a legkedvezőbb, ha hajmosás előtt, pakolás-szerűen hagyjuk azt a fejbőrön, majd hajmosáskor lemossuk és leöblítjuk.

A korpás hajat némely esetben pikkelysömör okozza. A levendulaolajak ebben az esetben is kiválóak lehetnek, viszont ha ez nem javít a helyzeten, akkor érdemes egy hajgyógyászt felkeresni, aki a mikrokamerás fejbőrvizsgálat után személyre szabott készítmény-összeállítást javasolhat. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.