Menü

„Mintha alvás közben nőtt volna a gyerekem…”

Minden szülő örül, ha kisbabája békésen alszik, pihen. A táplálás mellett talán az egyik legfontosabb, hogy a baba nyugodt alvása biztosítva legyen. Alvás közben ugyanis rendkívül fontos fejlődési folyamatok mennek végbe az agyban.

Gyakran érzékelik úgy a szülők, hogy gyermekük mintha alvás után nagyobb lenne, vagyis miközben szundikál, nőtt is. Nos, ennek a tapasztalatnak bizony van tudományos magyarázata. Az agysejtek alvás közben dolgozzák fel az ingereket, a számtalan információt és élményt. Ilyenkor raktározódnak az új információk is a memóriában, illetve épülnek az újabb és újabb kapcsolatok az agyban. Az alvás tehát rendkívül fontos szerepet tölt be a fizikai, az érzelmi, és a szellemi fejlődésben is.

Visszatérve pedig arra a tapasztalásra, mely szerint úgy tűnik, mintha a kisbabák minden egyes alvás után nagyobbak lennének, korántsem tévhitről, vagy pusztán érzéki csalódásról van szó. A kisbabák mélyalvása közben ugyanis, növekedési hormonok szabadulnak fel, a fehérje lebontás csökken, mely egyúttal serkenti a sejtnövekedést.

A babáknak egészen más mind az alvásigényük, mind az alvásmintázatuk. Fontos, hogy a szülők biztosítsák a nyugodt alvás feltételeit, vagyis érdemes kialakítani és tiszteletben tartani a baba alvási szokásait. A baba alvás idejében kerüljük például a vendégfogadást, az ügyintézés illetve a bevásárlást, a napközbeni alvás időket sem szabad megzavarni, felborítani a megszokott ritmust.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.