Menü

Süssünk céklával egészséges és finom sütiket!

A cékla mint olyan eléggé megosztó „személyiségű” zöldség: általában vagy nagyon szeretik az emberek, vagy egyáltalán nem. Süteménybe keverve a megfelelő arányban azonban csakis az előnyeit élvezhetjük a jellegzetes ízhatás nélkül: puha, lágy, kissé krémes-szaftos állagú finomságot kaphatunk, amely ráadásul nagyon egészséges is.

Talán szokatlannak tűnik zöldséget felhasználni a süteményhez, de gondoljunk bele, hogy ez a trükk nem is annyira új keletű: a répatorta például szintén igen népszerű édesség. Mindegyiknek a titka az arányokon és az egyéb hozzávalókon múlik. Megfelelő adagban a süteményhez adva különlegesen pikáns ízt, és egyedi állagot kölcsönöznek az édességeinknek. De hogy miért éppen céklát használjunk? Egyrészt azért, mert a főtt cékla puha és szaftos, és az íze kiválóan harmonizál a kakaóval és a csokoládéval, merthogy elsősorban ilyen jellegű sütiket készítenek belőle. Másrészt pedig nagyon egészséges, és aki alapvetően nem szereti a céklát, az ily módon hozzájuthat a benne rejlő értékes összetevőkhöz.

A más néven vörös répa nevet viselő zöldségünk ugyanis kiváló vitamin, antioxidáns- és nyomelem-forrás, amely segít a vérképződésben (sok információ szól arról, hogy a pirosas-vöröses színű növényeknek és gyümölcsöknek ilyen hatása van a vérre), valamint a rák megelőzésében és továbbterjedésének megakadályozásban, továbbá az immunrendszert is erősíti. Ha pedig még finom is, akkor ki tudna neki ellenállni?

Íme egy recept az egészséges és finom céklás brownie-hoz:

  • fél kg nyers cékla
  • 10 dkg zsírtalanított mandulaliszt
  • 20 dkg cukormentes étcsoki
  • 10 dkg teavaj
  • 1,5 evőkanál 10%-os zsírtartalmú kakaópor
  • 3 tojás
  • 7-8 dkg DiaWellness Negyedannyi Ugyanannyi édesítőszer, vagy 33 dkg eritrit (természetes édesítőszerek, ízlés szerint)
  • 1 vaníliarúd belseje, vagy néhány tekerésnyi őrölt vanília
  • A tetejére: mandula, mogyoró és/vagy diódarabok, aszalt gyümölcsök

A céklát főzzük meg, és pépesítsük, adjuk hozzá a vaníliát, majd keverjük simára a vajjal és a felaprózott csokival. Az édesítőszerrel kevert tojást verjük habosra robotgéppel, adjuk hozzá a kakaóport, a mandulalisztet, valamint a céklás keveréket egy nagyobb tálban és keverjük össze teljesen. Ez az adag egy 300*200 mm-es tepsihez elegendő mennyiség, ekkorába öntsük bele az elkevert sütialapot, majd tegyük rá az aszalt gyümölcsöt. 180 fokon süssük, előmelegített sütő esetén 20-25 percig. Közben a sütés vége előtt tegyük rá a mandula, dió, vagy mogyoródarabokat, hogy még megpiruljon, de ne égjen el. Ha megsült a finomság, akkor hagyjuk kihűlni, csak utána tudjuk felvágni, és kivenni a tepsiből a süteményt, mert azelőtt nagyon törékeny. 

Fotó:
pixabay.com

Karácsonyi ajándékok az utolsó pillanatban – amikor az idő ellenünk dolgozik

Ismerős helyzet? December közepe van, az adventi naptár már majdnem üres, a város fényei ragyognak, de az ajándéklista még mindig hiányos. Az utolsó pillanatos karácsonyi ajándékvásárlás sokak számára stresszes.

Mi tesz minket egy munkahelyi közösség egyedi részévé?

A céges közösségek működését alapvetően az egyéni különbségek alakítják. Az igazi erőt az adja, amikor különböző szemléletek, energiák és háttérből hozott tapasztalatok állnak össze olyan hálózattá, amelyben mindenkinek megvan a helye. A kérdés mégis az, hogy mitől válunk valóban hasznossá és értékessé egy szakmai környezetben?

Saját kézi készítésű karácsonyi ajándékok – az odafigyelés legszebb formája

A karácsony az év azon időszaka, amikor a figyelmünk a lelassulásra, az együttlétre és az egymás iránti törődésre irányul. Ebben a különleges hangulatban egyre többen fordulnak a saját kézzel készített ajándékok felé, amelyek nemcsak egyediek, hanem valódi érzelmi értéket is hordoznak. Egy kézzel készített meglepetés messze túlmutat az anyagi értéken: időt, energiát és személyes gondoskodást testesít meg.

Hangolódjunk karácsonyra adventi és karácsonyi zenékkel

Ahogy beköszönt az advent, valami egészen különleges változik meg a mindennapok ritmusában. Rövidülnek a nappalok, korábban sötétedik, az utcákon felgyúlnak a fények, és egyre gyakrabban kapjuk azon magunkat, hogy lassítani szeretnénk.

Miért fontos rendszeresen tisztítani a kárpitot, matracot és szőnyeget?

A lakások és irodák komfortja nagymértékben függ a bútorok, szőnyegek és matracok tisztaságától. Bár sokan csak a látható szennyeződéseket veszik észre, a kárpit, a matrac és a szőnyeg rendszeres tisztítása nem pusztán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi szempontból is kiemelten fontos.