Menü

Wok zöldségek vacsorára

A legtöbb diéta állítja, hogy a vacsora a fogyókúrák legkardinálisabb pontja. Lefekvés előtt már bizonyosan nem dolgozzuk le semmilyen tevékenységgel az elfogyasztott kalóriákat. Nem egyszerű olyan alternatívákat találni, amik gyorsan elkészíthetőek és ízletesek is. A wok zöldséges vacsora szerencsére ilyen.

A vacsora kapcsán sok alternatívát kínálnak a különböző diétás irányzatok. Az egyik szerint ne együnk hat óra után, a másik szerint csak fehérjét fogyasszunk, a harmadik szerint ennek az étkezésnek legyen a legkisebb a kalóriatartalma. A legésszerűbbnek inkább az tűnik, ha vacsorára egyszerűen könnyű és egészséges ételeket fogyasztunk, és nem kombináljuk túl az egész kérdéskört.

Kiváló alternatíva lehet vacsorára a hajráegészség.hu aktuális kedvence, a wok-ban sült zöldségek. Egyrészt nagyon egészséges, másrészt hamar elkészíthető (ami vacsora esetén nem utolsó szempont, hiszen munka után sokszor már nemigen jut energiánk különleges gasztronómiai fogások elkészítéséhez), ráadásul fogyókúrázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják.

Nem kell mást tennünk, mint beszerezni egy wok serpenyőt, és kevés olívaolajon megsütni benne a zöldségeket. Ennek a vacsorának az olaj adja a legnagyobb kalória-részét, ezért kétféleképpen spórolhatunk vele: vehetünk olajspray-t, ami kiválóan működik, és abszolút minimalizálja az olajfelhasználásunkat (csak sajnos nem olcsó mulatság). Vagy öntsünk egy nagyon pici olajat a serpenyőbe, és ezt kenjük szét annak felületén egy ecsettel, amit egyébként a pogácsák tojással való megkenéséhez alkalmazunk. Süssünk felszeletelt padlizsánt, cukkinit, kápia-, vagy kaliforniai paprikát, hagymát és gombát. Ne féljünk különböző zöldfűszereket használni ízlés szerint, mert ezek adják majd a vacsoránk pikantériáját. Addig süssük, amíg a zöldségek megpuhulnak, és színük sötétebbé válik. Az íze a nyarakra emlékeztethet minket, mert a grillen sült zöldségeknek hasonló az ízvilága. Önmagában is nagyon finom, de grillezett sajtokkal a legkiválóbb az ízhatás. 

Fotó:
pixabay.com

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.