Wok zöldségek vacsorára
- Dátum: 2015.05.06., 08:09
- diéta, fogyókúra, főzés, gasztronómia, grill, ízhatás, ízvilág, kalóriatartalom, olajspray, olívaolaj, sajt, serpenyő, sütés, wok, zöldségek
A legtöbb diéta állítja, hogy a vacsora a fogyókúrák legkardinálisabb pontja. Lefekvés előtt már bizonyosan nem dolgozzuk le semmilyen tevékenységgel az elfogyasztott kalóriákat. Nem egyszerű olyan alternatívákat találni, amik gyorsan elkészíthetőek és ízletesek is. A wok zöldséges vacsora szerencsére ilyen.
A vacsora kapcsán sok alternatívát kínálnak a különböző diétás irányzatok. Az egyik szerint ne együnk hat óra után, a másik szerint csak fehérjét fogyasszunk, a harmadik szerint ennek az étkezésnek legyen a legkisebb a kalóriatartalma. A legésszerűbbnek inkább az tűnik, ha vacsorára egyszerűen könnyű és egészséges ételeket fogyasztunk, és nem kombináljuk túl az egész kérdéskört.
Kiváló alternatíva lehet vacsorára a hajráegészség.hu aktuális kedvence, a wok-ban sült zöldségek. Egyrészt nagyon egészséges, másrészt hamar elkészíthető (ami vacsora esetén nem utolsó szempont, hiszen munka után sokszor már nemigen jut energiánk különleges gasztronómiai fogások elkészítéséhez), ráadásul fogyókúrázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
Nem kell mást tennünk, mint beszerezni egy wok serpenyőt, és kevés olívaolajon megsütni benne a zöldségeket. Ennek a vacsorának az olaj adja a legnagyobb kalória-részét, ezért kétféleképpen spórolhatunk vele: vehetünk olajspray-t, ami kiválóan működik, és abszolút minimalizálja az olajfelhasználásunkat (csak sajnos nem olcsó mulatság). Vagy öntsünk egy nagyon pici olajat a serpenyőbe, és ezt kenjük szét annak felületén egy ecsettel, amit egyébként a pogácsák tojással való megkenéséhez alkalmazunk. Süssünk felszeletelt padlizsánt, cukkinit, kápia-, vagy kaliforniai paprikát, hagymát és gombát. Ne féljünk különböző zöldfűszereket használni ízlés szerint, mert ezek adják majd a vacsoránk pikantériáját. Addig süssük, amíg a zöldségek megpuhulnak, és színük sötétebbé válik. Az íze a nyarakra emlékeztethet minket, mert a grillen sült zöldségeknek hasonló az ízvilága. Önmagában is nagyon finom, de grillezett sajtokkal a legkiválóbb az ízhatás.
Fotó:
pixabay.com
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.