Menü

Meg kell szerettetni a zöldségeket!

„Sikerrel zárult az Eisberg első Sali-Bulija, ahol kicsik és nagyok együtt tanulhattak a zöldségekről, gyümölcsökről és az egészséges életmódról.
- Az elsődleges célunk, hogy a gyermekek számára érdekessé tegyük a zöldségeket és gyümölcsöket. Sajnos nagyon kevés felnőtt fogyaszt belőlük megfelelő mennyiséget, és ez kihat a gyermekek étkezési szokásaira is. Viszont ha sikerül megszerettetni a kicsikkel a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, ez az arány javulhat – fejtette ki a Sali-Buli családi nap és jótékonysági esemény főszervezője, Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint fontos a szülői minta, viszont a gyerekek ugyanúgy hatással vannak a felnőttekre.” - áll az esemény sajtóközleményében.

A program ismételten rámutatott arra a hiányosságra, amely a magyar táplálkozási szokásokat jellemzi. A WHO ajánlása szerint naponta 300-400 gramm zöldséget-gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, ehelyett átlagosan ennek felét teljesítjük.

A felnőttek étkezési szokásai közvetlenül és közvetetten is befolyásolják a család többi tagjának éppen kialakulóban lévő táplálkozási magatartását. Ráadásul a problémák már gyermekkorban jelentkeznek, az eseményen elhangzott, hazánkban a gyerekek közel egynegyede túlsúlyos.

A gyümölcsök általában népszerűek (persze nem mindegyik), a zöldségfogyasztás reklámozása azonban kulcskérdés a fiatalok körében. A figyelemfelkeltés és az ajánlás hangsúlyozása mellett arra is oda kell figyelni, hogy a gyerekek számára igazán vonzóak legyenek a termékek.

Fotó:
Pixabay.com

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.