Menü

Spóroljunk tízezreket - gyűjtsünk növényeket

Ön megnézte már, hogy mennyibe kerülnek a filteres teák kilós áron? Általában  5 - 45 ezer Ft között mozognak. A fűszerek szintén nagyon drágák, és 5000 Ft körül kezdődik a kilós áruk, de az oreganonak akár 40.000 Ft is lehet kilója. Közben pedig házilag is termeszthetünk fűszernövényeket, és séta közben is gyűjtögethetünk teának való növényeket - láthatjuk, hogy mindezzel sokezer forintot spórolhatunk.

A gyógyteák nagyon sokba kerülnek, közben pedig a boltokban, herbáriákban kapható gyógyteák nem is olyan hatásosak, mint amiket saját magunk gyűjtünk. A boltiak ugyanis ipari körülmények között készülnek, gyorsan szárítják, és papírzacskóba csomagolják, ugyanis aromatartó csomagolásban befülledne, bepenészedne a növény, hiszen gyári körülmények között nincs lehetőség a precíz, időigényes szárításra. Mi viszont a saját gyűjtésű növényeket száríthatjuk otthon a konyhapulton, vagy bármilyen napos helyen, sőt akár az autó kalaptartóján is. Azt is tudni kell, hogy a filteres teák egészségtelenek, a teafiltert ugyanis vegyi fehérítőanyaggal kezelik. Ráadásul a filteres teákba a maradék anyagokat töltik, amelyek a szálas teák hulladékai. Ne ringassuk magunkat illúziókba: a gyümölcsteák nem igazán láttak soha gyümölcsöt, csupán ízesítőanyagokat ízlelgetünk, ha ilyesmit iszunk. Jobban járunk, ha magunk szárítunk meg otthon néhány gyümölcsöt, és ezeket tesszük félre gyümölcsteának. A spórolás mellett tehát az egészség is fontos szempont.

A fűszereknél ugyanígy igaz, hogy az iparilag előállított-csomagolt fűszerek aromája meg sem közelíti a házit, mégis nagyon sokba kerülnek. Pedig a házi fűszertermésztés akár a konyhában, vagy az erkélyen is megoldható. Cserépben jól eléldegélnek ezek a növények, és megfelelő gondoskodással csak egyszer kell beszereznünk a növényt, onnantól pedig hosszú időn át szüretelhetjük róla a friss fűszereket.

Ugyanez érvényes például az aloe verára: az aloés krémek, kozmetikumok nagyon közkedveltek, hiszen ez a növény kiváló bőrápolásra. Viszont minden nagyon drága, amibe beleteszik. Nem kell érte sok pénzt kifizetnünk, ha otthon, cserépben nevelgetünk aloe verát, és közvetlenül használhatjuk fel a növényt, melynek a hatóanyaga így sokkal erősebb. 

Fotó:
Pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.