Menü

Így védekezzünk a fertőzések ellen!

Mire kell a legjobban odafigyelni ahhoz, hogy nyári strandolás és/vagy étkezés után ne a betegágyban, ne adjisten a kórházban végezzük? Három kulcsszó: tisztaság, odafigyelés, bizalom.

Az egyik legfontosabb tanács: ne együnk/igyunk olyan helyen, amelynek tisztasága megkérdőjelezhető. Persze ezt nem mindig könnyű eldönteni, de ahol felmerül a kérdés, ott már meg is van a válasz. A látszólag kétes tisztaságú vendéglátóhelyek mindenképpen kerülendők. Semmiképpen se adjuk olcsón a bizalmunkat! Az extrém melegben tojás és/vagy tejtermékekből készült termékek veszélyt jelenhetnek.

Természetesen a tisztasági követelmények saját magunkra is alkalmazandóak. A különböző ételfertőzések alapja a megfelelő minőségű alapanyagok hiánya mellett az, hogy bizonyos esetekben túl sokáig tároljuk az adott ételt. Tojásos ételek esetében például különösen oda kell figyelni arra, hogy hosszú ideig ne tartsuk el őket, főleg hűtés nélkül ne.

A hús és különböző tejtermékek esetében szintén érdemes odafigyelni. Előbbieknél kritikus lehet a darált hús, amely nagyon érzékeny, de a színhúst is alaposan meg kell mosni.

A hivatalos strandok vízminősége folyamatosan ellenőrizve van, ettől függetlenül a saját magunk óvintézkedéseiről sem kell megfeledkezni. Mindenképpen ajánlott a papucs használata a közösségi helyeken, úgy mint medencék partján, tusolóknál, öltözők, wc-k környékén. A gyerekeknél oda kell figyelni arra, hogy ne igyanak a vízből, s csak olyan helyen fürödjenek, amelynek megfelelő a vízminősége.

Fotó:
Pixabay.com 

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.