Menü

Így védekezzünk a fertőzések ellen!

Mire kell a legjobban odafigyelni ahhoz, hogy nyári strandolás és/vagy étkezés után ne a betegágyban, ne adjisten a kórházban végezzük? Három kulcsszó: tisztaság, odafigyelés, bizalom.

Az egyik legfontosabb tanács: ne együnk/igyunk olyan helyen, amelynek tisztasága megkérdőjelezhető. Persze ezt nem mindig könnyű eldönteni, de ahol felmerül a kérdés, ott már meg is van a válasz. A látszólag kétes tisztaságú vendéglátóhelyek mindenképpen kerülendők. Semmiképpen se adjuk olcsón a bizalmunkat! Az extrém melegben tojás és/vagy tejtermékekből készült termékek veszélyt jelenhetnek.

Természetesen a tisztasági követelmények saját magunkra is alkalmazandóak. A különböző ételfertőzések alapja a megfelelő minőségű alapanyagok hiánya mellett az, hogy bizonyos esetekben túl sokáig tároljuk az adott ételt. Tojásos ételek esetében például különösen oda kell figyelni arra, hogy hosszú ideig ne tartsuk el őket, főleg hűtés nélkül ne.

A hús és különböző tejtermékek esetében szintén érdemes odafigyelni. Előbbieknél kritikus lehet a darált hús, amely nagyon érzékeny, de a színhúst is alaposan meg kell mosni.

A hivatalos strandok vízminősége folyamatosan ellenőrizve van, ettől függetlenül a saját magunk óvintézkedéseiről sem kell megfeledkezni. Mindenképpen ajánlott a papucs használata a közösségi helyeken, úgy mint medencék partján, tusolóknál, öltözők, wc-k környékén. A gyerekeknél oda kell figyelni arra, hogy ne igyanak a vízből, s csak olyan helyen fürödjenek, amelynek megfelelő a vízminősége.

Fotó:
Pixabay.com 

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.