Menü

A szépség kifizetődő?

Általában igen. Kutatások szerint akár még konkrét financiális haszna is lehet, árnyoldalairól azonban kevésbé veszünk tudomást.

Gyakran emlegetjük, hogy a szépség relatív, vagyis kinek a pap, kinek a papné… De valójában léteznek a szépségnek egyetemes vonásai, amelyek a legtöbb ember tetszését elnyerik, ráadásul további pozitív hatásokat indukálnak másokban. Egy szép ember könnyebben csal elő belőlünk kedvességet, figyelmet, tudattalanul is nagyobb bizalmat szavazunk neki.

Ugyanakkor számos sztereotípia kapcsolódik a szépséghez, amelyek legyenek akár pozitívak, akár negatívak összességében mindenképpen leegyszerűsítik, és ezáltal elrejtik előlünk az egyént. Sokan bár nem feltétlenül fogalmazzák meg, de úgy gondolják, hogy a szép embereké a világ, és még csak tenniük sem kell érte. És talán valóban könnyebben csalnak elő egy mosolyt másoktól, vagy előbb kapnak figyelmet, de a szépséghez kapcsolódó sztereotípiák komolyan meg is nehezíthetik a szép emberek életét.

Azok az emberek (főleg nők), akik szépnek születtek, és általában elnyerik mások tetszését, gyakran szenvednek olyan előítéletektől, mint például, „aki szép az biztos buta”, „szépségének köszönhet mindent”, nem is beszélve az irigységből fakadó elutasításokról, illetve akadályokról.

Persze még ezzel együtt is az emberek többsége vágyik arra, hogy mások szépnek lássák, és azt hiszik, a szép emberek mind boldogak is. Pedig bizonyára mindenki ismer olyan személyt szűkebb- tágabb környezetében, aki nem feltétlenül ikonikus szépség, de személyisége harmóniát, komplexitást sugároz ezért esztétikuma megkérdőjelezhetetlen. Ezzel persze nem a sztereotípiákat szeretnénk tovább erősíteni, de valóban előfordulhat, hogy a szerencsés külső adottságok gátolják más képességek kibontakozását.

A szépség tehát lehet áldás is, átok is, de önmagában semmiképpen sem a boldogság kulcsa.

Fotó:
Pixabay.com

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Mentális betegségek, depresszió

Nem könnyű téma, de mindenképpen érdemes róla beszélni. A depresszióval, vagy a mentális betegségek valamilyen formájával legtöbbünk már találkozott életében. Vagy saját magunk által, vagy valamilyen hozzátartozó, társ, vagy barát okán.