Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?
- Dátum: 2015.12.03., 14:24
- állati eredetű, ásványi anyag, egészséges alapanyag, élelmiszer, életmód, gyümölcs, húsmentes, nyomelem, táplálkozás, vegán, vegetáriánus, vitamin, vitaminhiány, zöldség
A vegán életmód nálunk viszonylag új irányzatnak számít, noha bizonyos népcsoportok már korábban is táplálkoztak ily módon. Igaz, nálunk nehezebben is lett volna kivitelezhető a történelmi és a területi adottságokat, szokásokat figyelembe véve.
Mostanság inkább a lelki, spirituális változásokkal egyidejűleg terjedt el az állati eredetű élelmiszereket teljesen kizáró táplálkozási forma. Hogy mindez egészséges-e, vagy sem, az eléggé vitatott. Az ellenzők szerint ezen táplálkozás mellett szinte lehetetlen megszerezni az összes, szervezetünk számára szükséges vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet.
Az bizonyos, hogy nehéz a dolga a vegánoknak, ha szeretnék elkerülni a vitaminhiányos állapotot, noha azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a sok zöldséggel és gyümölccsel jóval több vitamint visznek be a szervezetükbe, mint mondjuk azok, akik egyhangúan és egészségtelenül táplálkoznak. A vegánok állítják: kis odafigyeléssel és gyakorlással igenis megoldható, hogy minden szükséges dolgot biztosítsanak a szervezetüknek. A vegánok továbbá úgy vélik, hogy szervezetük azért is van jobb állapotban, mert a növényi jellegű ételeknek más a rezgése, ami pedig kiváló hatással van a testre és lélekre egyaránt. További fontos tényező, hogy az elhízás náluk egyáltalán nem jellemző.
Viszont az is látszik, hogy az egészséges ételeket gyártó és forgalmazó kereskedők igyekszenek hasznot húzni a vegán életmódból, és minden lehetséges terméket „vegán” felirattal árusítanak, kihasználva az új irányzatban rejlő üzleti lehetőséget. Ezt azonban a vegánok csak részben bánják, hiszen nem egyszerű olyan ételekhez és alapanyagokhoz jutniuk, amik tényleg kizárják az állati eredetű összetevőket, így a segítségükre van a külön jelölés. Igaz, hogy ők legtöbb esetben házilag készült élelmiszereket igyekeznek beszerezni, de nyilván ez nem minden esetben valósítható meg 100%-osan.
Annak azért érdemes utána nézni, hogy ilyen termék vásárlásakor nem adnak-e csupán azért drágábban valamit, mert vegán élelmiszerként van feltüntetve. Előfordul, hogy ugyanazon termék teljesen azonos összetevőkkel kapható olcsóbban is, nem vegán ételként árusítva…
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!