Vegán életmód – egészség, vagy új üzleti lehetőség?
- Dátum: 2015.12.03., 14:24
- állati eredetű, ásványi anyag, egészséges alapanyag, élelmiszer, életmód, gyümölcs, húsmentes, nyomelem, táplálkozás, vegán, vegetáriánus, vitamin, vitaminhiány, zöldség
A vegán életmód nálunk viszonylag új irányzatnak számít, noha bizonyos népcsoportok már korábban is táplálkoztak ily módon. Igaz, nálunk nehezebben is lett volna kivitelezhető a történelmi és a területi adottságokat, szokásokat figyelembe véve.
Mostanság inkább a lelki, spirituális változásokkal egyidejűleg terjedt el az állati eredetű élelmiszereket teljesen kizáró táplálkozási forma. Hogy mindez egészséges-e, vagy sem, az eléggé vitatott. Az ellenzők szerint ezen táplálkozás mellett szinte lehetetlen megszerezni az összes, szervezetünk számára szükséges vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet.
Az bizonyos, hogy nehéz a dolga a vegánoknak, ha szeretnék elkerülni a vitaminhiányos állapotot, noha azt a tényt sem szabad elfelejteni, hogy a sok zöldséggel és gyümölccsel jóval több vitamint visznek be a szervezetükbe, mint mondjuk azok, akik egyhangúan és egészségtelenül táplálkoznak. A vegánok állítják: kis odafigyeléssel és gyakorlással igenis megoldható, hogy minden szükséges dolgot biztosítsanak a szervezetüknek. A vegánok továbbá úgy vélik, hogy szervezetük azért is van jobb állapotban, mert a növényi jellegű ételeknek más a rezgése, ami pedig kiváló hatással van a testre és lélekre egyaránt. További fontos tényező, hogy az elhízás náluk egyáltalán nem jellemző.
Viszont az is látszik, hogy az egészséges ételeket gyártó és forgalmazó kereskedők igyekszenek hasznot húzni a vegán életmódból, és minden lehetséges terméket „vegán” felirattal árusítanak, kihasználva az új irányzatban rejlő üzleti lehetőséget. Ezt azonban a vegánok csak részben bánják, hiszen nem egyszerű olyan ételekhez és alapanyagokhoz jutniuk, amik tényleg kizárják az állati eredetű összetevőket, így a segítségükre van a külön jelölés. Igaz, hogy ők legtöbb esetben házilag készült élelmiszereket igyekeznek beszerezni, de nyilván ez nem minden esetben valósítható meg 100%-osan.
Annak azért érdemes utána nézni, hogy ilyen termék vásárlásakor nem adnak-e csupán azért drágábban valamit, mert vegán élelmiszerként van feltüntetve. Előfordul, hogy ugyanazon termék teljesen azonos összetevőkkel kapható olcsóbban is, nem vegán ételként árusítva…
Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?
Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!
Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.
5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.
Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.