Menü

A magyaros ételek kedvelőinek új kedvence

Az ünnepek idején sokan készítenek klasszikus magyaros ételeket. Ehhez pedig kiváló, apró kis újítás, legújabb ínyencfogás lehet, ha füstölt őröltpaprikával bolondítja meg az ételt, amely a karácsonyi asztalra kerül.

Honnan máshonnan is származhatna a kiváló fűszertalálmány, ha már paprikáról van szó, mint Szegedről…? És hogy mire használhatjuk? Például a pirított hagymához akár önmagában, akár a csípős, vagy édes fűszerpaprikához adva, akár főzelékekhez. A magyaros típusú ételeket még inkább tartalmassá és jellegzetessé teszi.

A vegetáriánusok körében is nagyon közkedvelt fűszer lett, hiszen a húsevés kimaradásával legfeljebb a füstölt sajtok fogyasztásával kaphatnak füstölt ízvilágot.

Mint tudjuk, annak idején az őrölt paprikát neves királyunk érkezése alkalmából találták fel, mintegy kényszermegoldásként – állítólag elfogyott a bors, és ehelyett kellett reprezentálni valami különlegeset. Az ötletelés igen jól sikerült, hiszen ma már a magyar konyha alappillére lett az őrölt paprika, ami nélkül nem tudjuk elképzelni az ételeinket. Legyen szó akár töltött káposztáról, halászléről, pörköltről, és még számos fogásról, mindhez használjuk.

Tudjunk róla: most már nem csupán csípős és édes formájában kapható, hanem füstölten is. Bátran állíthatjuk: isteni finom, egyszerre klasszikus és különleges.

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.