Menü

A magyaros ételek kedvelőinek új kedvence

Az ünnepek idején sokan készítenek klasszikus magyaros ételeket. Ehhez pedig kiváló, apró kis újítás, legújabb ínyencfogás lehet, ha füstölt őröltpaprikával bolondítja meg az ételt, amely a karácsonyi asztalra kerül.

Honnan máshonnan is származhatna a kiváló fűszertalálmány, ha már paprikáról van szó, mint Szegedről…? És hogy mire használhatjuk? Például a pirított hagymához akár önmagában, akár a csípős, vagy édes fűszerpaprikához adva, akár főzelékekhez. A magyaros típusú ételeket még inkább tartalmassá és jellegzetessé teszi.

A vegetáriánusok körében is nagyon közkedvelt fűszer lett, hiszen a húsevés kimaradásával legfeljebb a füstölt sajtok fogyasztásával kaphatnak füstölt ízvilágot.

Mint tudjuk, annak idején az őrölt paprikát neves királyunk érkezése alkalmából találták fel, mintegy kényszermegoldásként – állítólag elfogyott a bors, és ehelyett kellett reprezentálni valami különlegeset. Az ötletelés igen jól sikerült, hiszen ma már a magyar konyha alappillére lett az őrölt paprika, ami nélkül nem tudjuk elképzelni az ételeinket. Legyen szó akár töltött káposztáról, halászléről, pörköltről, és még számos fogásról, mindhez használjuk.

Tudjunk róla: most már nem csupán csípős és édes formájában kapható, hanem füstölten is. Bátran állíthatjuk: isteni finom, egyszerre klasszikus és különleges.

Szedres finomságok nyárra

A friss szeder nyersen is szuper nassolnivaló, de a lédús bogyók remek kiegészítői a különféle desszerteknek a muffinoktól a fagyikon át a pohárkrémekig

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Lassú fogyás okai

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.