Menü

Apró magok, ősi értékek: ez a chia mag

A chia mag kevésbé elterjedt hazánkban, leginkább a bioboltok vásárlói ismerik. Pedig bármelyik háztartásba könnyedén beilleszthető, és érdemes is, mert számtalan kiváló hatása van.

A dél-amerikai növényt már az aztékok és a maják is használták, sőt, az egyik fő táplálékforrásuk volt, amelyet – nem hiába – nagyon értékesnek tartottak. S hogy miért is játszott főszerepet a táplálkozásukban?

Mert tele van rengeteg tápanyaggal. Kiváló forrása például a halat, halolajat nem kedvelők számára az Omega 3-6-nak, esszenciális zsírsavaknak. Ez még a vegetáriánusok, vagy kevés húsételt fogyasztók számára is előny. Már csak azért is, mert vízbe áztatva zselés állagot kap, és ezen formájában a tojást is helyettesítheti.

Segít a vércukorszint stabilizálásában, fiatalon és fitten tart, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztőrendszer működését, és a koleszterinszint beállítását. És ez csak néhány kiragadott előny a sok közül.

Mellette szól még az is, hogy nagyon könnyű az életeinkbe csempészni, tekintve hogy apró magról van szó, és nincs erőteljes íze. Tehetjük például tésztaételekhez szószba, salátákra, szórhatjuk vajas kenyérre, de édesebb ételekhez is jó kiegészítő, például a reggeli-tízórai joghurtot bőven meghinthetjük vele.

Egészségünkre!

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.