Menü

Az újszülöttekre veszélyes a vírus

Az újszülöttekre veszélyes a zika nevű vírus, amely az utóbbi időszakban sajnos új erőre kapott Dél-Amerikában.

A szúnyogok által terjesztett, Afrikából induló zika eddig nem volt különösebben érdekfeszítő vírus sem a kutatóknak, sem a hétköznapi embereknek. Úgy tűnt, a néhány napig tartó lázzal, enyhébb fájdalommal járó tüneteken kívül a Zika veszélytelen (vagy legalábbis minimális eséllyel veszélyes), ezt azonban kénytelenek vagyunk most felülbírálni.

A Zikát valószínűleg kapcsolatba lehet hozni a mikrokefália nevű fejlődési rendellenességgel, amely viszont nagyon aggasztó hír.

A mikrokefália, azaz az úgynevezett kisfejűség azt jelenti, hogy az újszülött csecsemők a normálisnál kisebb fejjel és fejletlenebb aggyal jönnek a világra. A kutatók most azt figyelték meg, hogy ahol a Zika terjed, ott az egyébként igen ritka mikrokefália előfordulása is gyakoribb. Az utóbbi hónapokban Brazíliából jelentettek sok esetet, de a fejlődési rendellenesség már más országokban is felütötte a fejét az amerikai kontinensen - Dél-Amerika mellett az északi területeken is.

A Zikát 1947-ben Ugandában azonosították, a fent említett okok miatt eddig a vírus nem adott okot a komolyabb vizsgálatra, most azonban ez a helyzet megváltozik. A cél az, hogy elkészüljön egy hatásos oltóanyag, addig viszont a lehető legtöbb eszközzel védekezni kell a vírus terjedése ellen.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.