Menü

Pihentető verejtékezés

A szaunázás régóta trendi és népszerű elfoglaltság, ennek ellenére sokszor nem megfelelően használjuk.

A szaunázás jótékony hatásai közismertek, mégis sokaknak van ellenérzése is, például olyan kellemetlenségek miatt, mint a nehézkes levegővétel a finn szaunában. Ráadásul sokan nem is használják megfelelően a szaunát, ami gátolja, hogy a gyógyító és egészségmegőrző hatása érvényesüljön.

A nehéz levegővételt egyébként azért tapasztalhatjuk, mert általában nem megfelelő méretűek a szaunák. Az is probléma, hogy emberek többsége fürdőruhában szaunázik. Ez azért nem jó, mert magas hőfokon minden párolog, a fürdőruhák műszálas anyaga, illetve a klóros víz is, amit nem túl egészséges belélegezni.

Ezért optimális, ha meztelenül szaunázunk, de ha ettől idegenkedünk, akkor se fürdőruhában, hanem lepedő használatával élvezzük a szauna mikrovilágát.

Nem érdemes átgondolatlanul, felkészületlenül gyorsan szaunázni, rövid idő alatt sem a méregtelenítésben, sem a relaxációban nem jutunk el magas fokra. Szaunamesterek segítségével több etapból álló, összetett szaunaélményben lehet részünk, mely gyógyhatása mellett még szórakoztató is. A szaunamester szabályozza a hőfokot, megfelelő illóolajokkal elvégzi a felöntéseket és közben egy törölköző segítségével még a forró levegő ideális áramoltatásáról is gondoskodik. Ezt a szintet már joggal nevezik szauna-shpwnak, melynek keretében maximalizálhatjuk a szaunázás pozitív hatásait.

Nem feltétlenül kell szaunamester ahhoz, hogy élvezhessük a szaunázás előnyeit. De ennek érdekében érdemes megfogadnunk a szaunahasználat szabályait, és mindenképpen szánjunk rá elég időt.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?