Menü

ZABálnivaló egészséges pogácsa

Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy kizárólag salátán és sovány csirkehúson élünk. Ez a fajta diéta csak nagyon rövid ideig tartható, még a testépítők is csak időszakosan, a versenyek előtt alkalmazzák. Ha életmódot szeretnénk váltani, akkor javasoltabb, hogy ne mondjunk le a kedvenc ételeinkről, inkább készítsük el azokat egészségtudatos módon.

A pogácsa kiváló nassolnivaló, közkedvelt reggeli, napközbeni, vagy vendégfogadós kínálóétel. Ahelyett, hogy örökre lemondanánk róla, amiért nagyon egészségtelen - a finomlisztes változat egyébként tényleg az - , inkább készítsük el reform módon, például az alábbi recepttel, melynek további előnye, hogy gyorsan elkészül.

Hozzávalók:
600 g zabliszt, 30 dkg teavaj, 4 teáskanál tengeri só, vagy 5 teáskanál himalája só, 250 g tejföl, 250 g trappista sajt, 4 teáskanál szódabikarbóna.

Ezeket az összetevőket gyúrjuk össze, és hagyjuk picit pihenni. Akár a kenyérsütőgép kb. 45 perces pizza programjával is összekevertethetjük, akkor még több időnk marad. Majd nyújtsuk ki és szaggassuk pogácsaszaggatóval. Ne lepődjünk meg, hogy egy sötétebb, tömörebb, de jól dolgozható tésztát kapunk, amelynek az állaga más, mint a finomlisztes pogácsáké. Majd szórjunk tele reszelt sajttal a tetejét, és előmelegített sütőben süssük meg. Még finomabb lesz, ha a sajt megszilárdulása után megfordítjuk a pogácsákat, hogy a sajtos felükkel alulról is süljenek egy kicsit, így a sajt ropogós réteget képez a pogácsa tetején.

Jó étvágyat kívánunk!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?