Menü

Az elhízás és a só

Kiderült ugyanis, hogy a sófogyasztás összefüggésben áll a nem kívánt testsúlygyarapodással. Ez persze nem annyira új dolog, az viszont igen, hogy már egészen kicsi határérték-túllépés is számít. A sóbevitelre a gyerekek esetében különösen oda kell figyelni, a későbbi elhízás kockázata mellett többek között a magas vérnyomás kialakulásának a rizikója is növekszik. A széles körben elfogadott ajánlás szerint a felnőttek napi sóadagja nem lehet több, mint 5 gramm (a valóságban az átlag ennél jóval többet fogyaszt), míg gyerekeknél természetesen ennél kevesebb az érték: egy éves kor alatt 1, három éves korig 2, hat éves korig 3, 12 éves korig pedig 4 gramm az ajánlott. A legtöbb sót kész, félkész, feldolgozott termékekkel visszük be szervezetünkbe.

Hiszünk benne?

Az év végét és az újesztendő kezdetét a világon mindenütt megünneplik. Modern életvitelünkben háttérbe szorultak a régi idők babonái, azonban ilyenkor mindenki kicsit előtérbe helyezi őket. Vajon a szilveszterhez és az újévhez milyen babonák, hiedelmek kapcsolódnak?

Mikulás a világ körül

Így várják a Télapót a világ más országaiban!

Az advent története és jelentése

Advent a keresztény kultúrában a karácsony első napját megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig számított időszak. Első napja, Szent András nevéhez kötődik, valamint ekkor kezdődik a karácsonyi ünnepkör, amely Vízkeresztig tart. De mit jelent ez az egész ünnep a mai világban?

Home office – home zabálás?

A „home office”-szal és „home tanulással” kapcsolatban jó lenne, ha szem előtt tartanánk, hogy csak az jut ki a karanténból, aki kifér az ajtón. Vagy, hogy legyél otthon is maszkban, mert akkor kevesebbet eszel. Vicces, de valójában elég komoly.

Krízisvonal és online távkonzultáció az ELTE PPK és a Doktor24 összefogásával

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar krízis specializációjának szakemberei és a Doktor 24 pszichológusai/pszichiáterei fogadják mától a koronavírus-járvány okozta lelki/mentális megterhelések miatt segítségre szorulók hívásait. A Doktor24 Egészségközpont ugyanakkor összesen18 szakterületen több mint 40 orvossal indítja online (video) vizit/távkonzultációit, hogy a kezelt páciensek folyamatos kontrollja, valamit a betegek jelen helyzetben megoldható ellátása biztosított legyen.