Menü

Vacsora könnyedén

Az összes étkezés közül a vacsoránál kell a legtudatosabbnak lenni, ha szeretnénk elkerülni a plusz kilókat - na meg persze, ha nyugodtan szeretnénk aludni. A magyar emberek életmódjára jellemző, hogy napközben keveset esznek, de este kiadósan vacsoráznak. Már csak azért is, mert akkor tud együtt lenni a család. Nos, az együttlét és a közös étkezés úgy is megvalósítható, ha tudatosan állítjuk össze az estebédi menünket.

Már csak azért is, mert a vacsora az, ami leginkább hízlal. Az itt megevett kalóriákat már nincs lehetőségünk lemozogni, a szervezetünk, emésztésünk pedig az alváshoz készülődve lelassul. Inkább raktározásra, mint feldolgozásra készül fel. Így ilyenkor érdemes olyan ételeket választani, amiben sok a fehérje, a vitamin, viszont mindenképpen kevés a szénhidrát.


A főtt étel is lehet egészséges vacsora, ha jól választjuk meg az alapanyagokat

Aki a klasszikus szendvicsebédekhez szokott, az nyugodtan ehet húsféléket, zöldséget, sajtot, bár ilyenkor érdemesebb már a soványabb termékeket választani. A kenyeret, pirítóst, kétszersültet viszont cseréljük le pászkára, vagy puffasztott rizsre, puffasztott búzára.

Estére egyértelműen a legjobb választás a saláta, de ettől nem kell megijedni, legyünk kreatívak! A zöldségek rengeteg módon variálhatók, sajttal, csirkemellel, pirított magvakkal. Recepteskönyveket is segítségül hívhatunk, meg fogunk lepődni, hogy milyen édenien finom vacsorákat lehet összeállítani, miközben spórolunk a kalóriákkal.

Aki a meleg vacsorákat kedveli, szintén találhat kedvére valót. A tojásételek kedvező választásnak bizonyulnak, bár a tojássárgája kalóriatartalma nem kevés, de legalább a szénhidrát miatt nem kell aggódnunk. A csirke- és pulykamell további jó alap lehet különféle sült zöldségekkel.

Az édességek kedvelőinek a gyümölcsös, vagy kakaós, fahéjas, vaníliás natúr joghurtot, túrót javasoljuk. Ha a megfelelő édesítőszereket használjuk, akkor kevés kalóriával készíthetjük el ezeket a finomságokat. Nem mindegy, hogy a gyümölcsök közül mit választunk a kései órákban, de a most szezonális eper például kifejezetten javasolt.

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.